We Francji, kolebce wyrafinowanej kuchni, rozgrywane jest wiele konkursów, w których przedmiotem rywalizacji są m.in bagietki, croissanty czy pain au chocolat. Od 1974 roku organizowany jest także konkurs na Najlepszy Deser Talerzowy.
W jego 51 edycji wzięło udział 16 uczestników – ośmiu uczniów i ośmiu profesjonalistów. Finał miał miejsce 2 i 3 kwietnia w Rennes, w liceum zawodowym Louisa Guilloux. W kategorii profesjonalistów zwyciężył Clément Réauté. – To zwieńczenie wielu lat pracy. Ten konkurs był pięknym przeżyciem ze wspaniałą atmosferą między zawodnikami i wyjątkowo wysokim poziomem. Przede wszystkim odczuwam wielką dumę, że otrzymałem tytuł mistrza – powiedział dziennikarzom. W kategorii juniorskiej pierwsze miejsce zdobyła Lucie Billon – Jeszcze to do mnie nie dochodzi. Wydaje mi się ciągle, że śnię. W ostatnich miesiącach bardzo ciężko pracowałam za cenę wielu nieprzespanych nocy. Nie spodziewałam się, że zdobędę pierwsze miejsce, ale ta nagroda jest pięknym zrekompensowaniem włożonego wysiłku – zwierzyła się zwyciężczyni. Uczestnicy mieli za zadanie przygotować dwa rodzaje deserów na 10 osób w przeciągu 4 godzin i 50 minut. Jury przewodniczył finalista konkursu z 1994 roku Franck Putelat, który ceni w pracy cukiernika – dyscyplinę, kreatywność i szacunek dla produktu. – Zadziwcie mnie! – To było jego motto przesłane zawodnikom. Cukiernicy profesjonalni mieli przygotować konkursowy deser na bazie naleśników o smaku masła orzechowego, a juniorzy kruche, delikatne ciasteczka imitujące naleśniki tzw. gavottes crêpes-dentelles.
Zawodników wspierali i zapewniali pomoc logistyczną uczniowie liceum Louisa Guilloux. Prezentowali oni także desery uczestników. Robili to tak dobrze, że przyznano specjalną nagrodę za elokwencję dla jednego z uczniów.
Celem rozgrywanego konkursu jest nadanie odpowiedniej rangi deserom talerzowym.
źródło: https://www.lhotellerie-restauration.fr/
K.Sz.