...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Mistrzostwa Francji w Deserze Talerzowym w 2025 roku

We Francji, kolebce wyrafinowanej kuchni, rozgrywane jest wiele konkursów, w których przedmiotem rywalizacji są m.in bagietki, croissanty czy pain au chocolat. Od 1974 roku organizowany jest także konkurs na Najlepszy Deser Talerzowy.

 

W  jego 51 edycji wzięło udział 16 uczestników – ośmiu uczniów i ośmiu profesjonalistów. Finał miał miejsce 2 i 3 kwietnia w Rennes, w liceum zawodowym Louisa Guilloux. W kategorii profesjonalistów zwyciężył Clément Réauté.  – To zwieńczenie wielu lat pracy. Ten konkurs był pięknym przeżyciem ze wspaniałą atmosferą między zawodnikami i wyjątkowo wysokim poziomem. Przede wszystkim odczuwam wielką dumę, że otrzymałem tytuł mistrza – powiedział dziennikarzom. W kategorii juniorskiej pierwsze miejsce zdobyła Lucie Billon  – Jeszcze to do mnie nie dochodzi. Wydaje mi się ciągle, że śnię. W ostatnich miesiącach bardzo ciężko pracowałam za cenę wielu nieprzespanych nocy. Nie spodziewałam się, że zdobędę pierwsze miejsce, ale ta nagroda jest pięknym zrekompensowaniem włożonego wysiłku – zwierzyła się zwyciężczyni. Uczestnicy mieli za zadanie przygotować dwa rodzaje deserów na 10 osób w przeciągu 4 godzin i 50 minut. Jury przewodniczył finalista konkursu z 1994 roku Franck Putelat, który ceni w pracy cukiernika – dyscyplinę, kreatywność i szacunek dla produktu. – Zadziwcie mnie! – To było jego motto przesłane zawodnikom. Cukiernicy profesjonalni mieli przygotować konkursowy deser na bazie naleśników o smaku masła orzechowego, a juniorzy kruche, delikatne ciasteczka imitujące naleśniki tzw. gavottes crêpes-dentelles. 

 

 

Zawodników wspierali i zapewniali pomoc logistyczną uczniowie liceum Louisa Guilloux. Prezentowali oni także desery uczestników. Robili to tak dobrze, że przyznano specjalną nagrodę za elokwencję dla jednego z uczniów.

Celem rozgrywanego konkursu jest nadanie odpowiedniej rangi deserom talerzowym.

źródło: https://www.lhotellerie-restauration.fr/

K.Sz.

Bieżące wydanie czasopisma

Wysmakowane fotografie Jakuba Wilczka, wypieczone zasięgi na social mediach, prawnicze porady w nazewnictwie i sekret idealnego eklerka.

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji