autor: Aleksandra Dudek, klasa IIa RZSZ w Zamościu
nauczyciel: Bożena Witkowska
RECEPTURA
Składniki na 12 sztuk
300 g marchewki
1 pomarańcza
150 g masła
5 łyżki miodu
100 ml mleka
2 jajka
300 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 cukier waniliowy
1/2 łyżeczki cynamonu
70 g orzechów
120 g cukru
dekoracja: czekolada , precle, biszkopty, masa cukrowa
Przygotowanie
Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać drobno startą skórkę z pomarańczy.
Wycisnąć sok z pomarańczy, odmierzyć 40 ml i wlać do garnka. Dodać masło, miód i ciągle mieszając roztopić na małym ogniu. Odstawić z ognia, dodać mleko oraz jajka, wszystko wymieszać.
Do drugiej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, dodać cukier waniliowy, cynamon, posiekane orzechy, szczyptę soli oraz cukier i dokładnie wymieszać.
Do suchych składników dodać mokre oraz marchewkę i delikatnie wymieszać. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami
Nałożyć ciasto do i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC. Piec około 30 minut.
Do dekoracji: roztopić czekoladę i polać muffinki, udekorować biszkoptami, preclami i masą cukrową, tak aby powstał renifer.