Autor: Cukiernik Piotr Burzawa, Piekarnia-Cukiernia "Buła"
Artukuł pochodzi z lipcowego wydania magazynu Mistrz Branży
Zamów numery archiwalne w wersji PDF: prenumerata@MistrzBranzy.pl |
Przedstawiam podstawową recepturę, dzięki której możemy tworzyć wiele różnych kompozycji smakowych. Podziel masę na dwie części, dodaj składniki, które lubisz i stwórz za jednym razem dwa różne rodzaje muffinek. Szczególnie polecam muffiny czekoladowo-waniliowe z wiśnią, oraz waniliowe z mandarynką.
Składniki na 8 szt. (8*90 g)
170 g Tłuszcz płynny Maestro
150 g mleka
1 jajko (60 g)
150 g cukru pudru
Laska wanilii
50 g mąki lub 50 g kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
Wykonanie:
Olej, mleko, jajko łączymy ze sobą do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy miąższ z laski wanilii, cukier puder i delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Gotowe ciasto umieszczamy w papilotkach (porcja 90 g) i dodajemy owoce. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180-200oC.
Zapamiętaj:
– Aby stworzyć dwa smaki muffin, dodaj do połowy porcji ciasta 25 g kakao, a do drugiej 25 g mąki.
– Masa nie może być mieszana zbyt długo, tylko do ujednolicenia konsystencji!
– Babeczki możemy łączyć z dowolnymi owocami, czekoladą, bakaliami itd.