Mille-feuille to jedno z najbardziej popularnych ciast francuskich. Ostatnio w social media pojawiła się informacja o najdroższym tego typu ciastku. Jego koszt to, bagatela, 17 euro za sztukę. Emocje wzbudziła także nowa, ciekawa forma deseru.
Za tak zwane reinterpretacje klasycznych receptur kultowych słodkich wypieków odpowiedzialny jest szef cukierni Ritz Paris Le Comptoir – François Perret. Zmodyfikował nie tylko mille – feuille, ale również pain au chocolat i croissanta. Na czym polega pomysł cukiernika? Na tym, że tradycyjne wyroby mają przede wszystkim inny kształt. Każdy wypiek z ciasta francuskiego jest podłużny, wygodniejszy w konsumpcji, z środkiem wypełnionym nadzieniem, które jest w niektórych ciastkach na wierzchu, a zasadzie we wgłębieniu ciastka. W przypadku mille - feuille nadzienie to krem waniliowy, jeśli chodzi o pain au chocolat to oczywiście czekolada, natomiast croissant podawany jest jako sandwich lub pusty. Te wyroby nie przypominają zwyczajnej viennoiserie czy zwykłych ciastek, ale na tym polegają eksperymenty kulinarne, urozmaicające menu i budzące zaciekawienie.
Klasa premium
Wspomniana reiterpretacja pain au chocolat to – według opisu na social media – sycące i eleganckie ciastko, znakomite na wynos. Jest wypełnione nadzieniem czekoladowym złożonym z połączenia czekolad rzemieślniczych: ciemnej Samany 62% kakao i białej Diapason 33%, obie zawierające ziarna z Dominikany. To nieodzowny wyrób dla wszystkich miłośników czekolady. Z kolei mille – feuille w nowej odsłonie to już ikoniczny deser Ritz Paris Le Comptoir jednocześnie chrupiący i kremowy. Delikatnie chrupiące jest ciasto francuskie i orzechy pekan rozsypane na powierzchni kremu waniliowego. Mille – feuille sygnowane nazwiskiem mistrza Perreta ma zapewnić konsumentom wyrafinowaną chwilę przerwy, o czym przekonują slogany reklamowe. Dla smakoszy wytrawnych przekąsek przygotowany został sandwich z łososiem na bazie chleba kanapkowego z kaszy gryczanej z dodatkiem koperku, sandwich z kurczakiem i marynowanymi pomidorami oraz sandwich z szynką i ze słynnym, twardym serem Comté oraz z masłem połączonym z musztardą.
Szef o czekoladowych oczach
Z pewnością są to najdroższe wyroby tej kategorii w Paryżu (croissanty i pain au chocolat mają trochę niższe ceny: 4 i 5 euro, droższe są ciastka i słone przekąski), ale miejsce – cukiernia Ritz Paris Le Comptoir i samo nazwisko cukiernika François Perret’a zobowiązują. Urodzony w 1980 roku Perret pracuje w Ritzu już blisko 10 lat (zaczynał w 2015 roku). Na stronie internetowej cukierni jest określony jako człowiek o czekoladowych oczach, bo rzeczywiście mają taki kolor. Jego wyroby są uznawane za wyjątkowe, charakteryzują się finezją, lekkością i z pewnością wyróżniają się na tle innych. Utalentowany rzemieślnik w 2019 roku został wybrany Najlepszym Cukiernikiem Restauracyjnym na świecie (Meilleur Chef pâtissier de restaurant du monde). Był także gwiazdą serialu emitowanego na platformie Netflix zatytułowanym „The Chef in a Truck”, który odniósł duży sukces. – Deser powinien wywołać zdziwienie i wykreować ochotę na jego zjedzenie oraz chęć do ponownego zdegustowania – mówi François Perret. Patrząc na ciastka mistrza z pewnością będziemy zachwyceni urodą wyrobów, a mając możliwość spróbowania poznamy ich znakomity smak.
Ritz Paris Le Comptoir: https://www.ritzparislecomptoir.com/fr
Katarzyna Szarek