...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Najlepsza bagietka w Paryżu w 2025 roku

W Paryżu wybrano najlepszą bagietkę tradycyjną. Zwycięzcami zostali Mickaël Reydellet i Florian Bléas z piekarni „La Parisienne”.

Jak co roku w stolicy Francji  odbył się konkurs na sztandarowy wypiek paryskich piekarni – bagietkę rzemieślniczą (baguette de tradition). W tym roku oceniano 187 bagietek,  według pięciu kryteriów: wygląd, smak, wypieczenie, miąższ i napowietrzenie. Bagietki biorące udział w konkursie powinny były mierzyć między 50 a 55 cm długości i ważyć między 250 a 270 gramów. 

Jury obradowało pod przewodnictwem Nicolas Bonnet-Oulaldj, urzędnika merostwa Paryża, odpowiedzialnego za handel i rzemiosło. W skład jury wchodzili także przedstawiciele profesjonalnych piekarzy, dziennikarze oraz losowo wybrani Paryżanie i Paryżanki. – To wielka duma zdobyć nagrodę w Grand Prix Bagietki Miasta Paryża – powiedział jeden ze zwycięzców Mickaël Reydellet. To duży ukłon w stronę naszej rzemieślniczej pracy. Z Florianem, moim dyrektorem produkcji, przykładamy dużą wagę do jakości produktu. Ta nagroda rekompensuje ogrom pracy, jaki cała ekipa wkłada w wypiek. Liczy się każdy etap, począwszy od wyboru mąki, skończywszy na doskonałym wypieczeniu. To także piękny hołd dla paryskich piekarni jak nasza „La Parisienne” (Paryżanka – przy. red.) i dla naszego zaangażowania, by klient otrzymał to, co najlepsze – dodał nagrodzony piekarz.

 


Oficjalnie zwycięzcy nagrodę odbiorą 7 maja z rąk pani mer Paryża – Anny Hidalgo, podczas corocznego Święta Chleba. Nagrodzona piekarnia ma 7 punktów sprzedaży w Paryżu i dwa w Normandii.  Bagietka od nich będzie przez rok dostarczana do Pałacu Elizejskiego, gdzie rezyduje prezydent Francji. To forma uznania, jaką może cieszyć się  wyróżniona prestiżową nagrodą piekarnia. Poza tym wygrani otrzymują 4 tysiące euro. Konkurs na Najlepszą Bagietkę Tradycyjną w Paryżu odbył się 27 marca br.  Była to jego 32 edycja. 

Dla 41 – letniego Mickaël Reydellet, założyciela „La Parisienne” to nie jest pierwsza tego typu nagroda. Jego bagietka zwyciężyła już w 2016 roku. Jak przyznał w jednym z wywiadów, był zaskoczony zwycięstwem, ponieważ nie spodziewał się, że będzie nagrodzony ponownie. Zapytany, czy coś się zmienia w życiu po takim wydarzeniu, odpowiedział, że w zasadzie nie, tylko jest zdecydowanie większy ruch w piekarni. Jego sekret na świetną bagietkę? – Sekretem jest pasja, najwyższa jakość składników i umiejętności rzemieślnicze, o które dbamy na co dzień – dodaje. 

Lista 10 nagrodzonych piekarni z najlepszymi bagietkami tradycyjnymi w Paryżu w 2025 roku:

1. La Parisienne ; 12, rue du Faubourg-Poissonnière (10e)

2. Aux Délices du Palais ; 60, boulevard Brune (14e)

3. Boulangerie Guyot Ferreira ; 28, rue Monge (5e)

4. Aux Délices de Glacière ; 90, boulevard Auguste-Blanqui (13e)

5. La Petite Alsacienne ; 45, rue Raymond-Losserand (14e)

6. Graine ; 74, avenue Gambetta (20e)

7. Le Marquis de Saint-Cyr ; 20, boulevard Gouvion-Saint-Cyr (17e)

8. Le Délice de Bagnolet ; 42, boulevard Mortier (20e)

9. Le Moulin de la Croix-Nivert ; 39, rue de la Croix-Nivert (15e)

10. Alexine ; 109, avenue de Saint-Ouen (17e)


K.Sz.

Bieżące wydanie czasopisma

Czy tej wiosny raczej postawić na bezcukrowe czy wegańskie cukiernictwo? Jak smakuje chleb na Greenpoincie? W jakiej formie pascha powinna zagościć w witrynie?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji