W Paryżu wybrano najlepszą bagietkę tradycyjną. Zwycięzcami zostali Mickaël Reydellet i Florian Bléas z piekarni „La Parisienne”.
Jak co roku w stolicy Francji odbył się konkurs na sztandarowy wypiek paryskich piekarni – bagietkę rzemieślniczą (baguette de tradition). W tym roku oceniano 187 bagietek, według pięciu kryteriów: wygląd, smak, wypieczenie, miąższ i napowietrzenie. Bagietki biorące udział w konkursie powinny były mierzyć między 50 a 55 cm długości i ważyć między 250 a 270 gramów.
Jury obradowało pod przewodnictwem Nicolas Bonnet-Oulaldj, urzędnika merostwa Paryża, odpowiedzialnego za handel i rzemiosło. W skład jury wchodzili także przedstawiciele profesjonalnych piekarzy, dziennikarze oraz losowo wybrani Paryżanie i Paryżanki. – To wielka duma zdobyć nagrodę w Grand Prix Bagietki Miasta Paryża – powiedział jeden ze zwycięzców Mickaël Reydellet. To duży ukłon w stronę naszej rzemieślniczej pracy. Z Florianem, moim dyrektorem produkcji, przykładamy dużą wagę do jakości produktu. Ta nagroda rekompensuje ogrom pracy, jaki cała ekipa wkłada w wypiek. Liczy się każdy etap, począwszy od wyboru mąki, skończywszy na doskonałym wypieczeniu. To także piękny hołd dla paryskich piekarni jak nasza „La Parisienne” (Paryżanka – przy. red.) i dla naszego zaangażowania, by klient otrzymał to, co najlepsze – dodał nagrodzony piekarz.
Oficjalnie zwycięzcy nagrodę odbiorą 7 maja z rąk pani mer Paryża – Anny Hidalgo, podczas corocznego Święta Chleba. Nagrodzona piekarnia ma 7 punktów sprzedaży w Paryżu i dwa w Normandii. Bagietka od nich będzie przez rok dostarczana do Pałacu Elizejskiego, gdzie rezyduje prezydent Francji. To forma uznania, jaką może cieszyć się wyróżniona prestiżową nagrodą piekarnia. Poza tym wygrani otrzymują 4 tysiące euro. Konkurs na Najlepszą Bagietkę Tradycyjną w Paryżu odbył się 27 marca br. Była to jego 32 edycja.
Dla 41 – letniego Mickaël Reydellet, założyciela „La Parisienne” to nie jest pierwsza tego typu nagroda. Jego bagietka zwyciężyła już w 2016 roku. Jak przyznał w jednym z wywiadów, był zaskoczony zwycięstwem, ponieważ nie spodziewał się, że będzie nagrodzony ponownie. Zapytany, czy coś się zmienia w życiu po takim wydarzeniu, odpowiedział, że w zasadzie nie, tylko jest zdecydowanie większy ruch w piekarni. Jego sekret na świetną bagietkę? – Sekretem jest pasja, najwyższa jakość składników i umiejętności rzemieślnicze, o które dbamy na co dzień – dodaje.
Lista 10 nagrodzonych piekarni z najlepszymi bagietkami tradycyjnymi w Paryżu w 2025 roku:
1. La Parisienne ; 12, rue du Faubourg-Poissonnière (10e)
2. Aux Délices du Palais ; 60, boulevard Brune (14e)
3. Boulangerie Guyot Ferreira ; 28, rue Monge (5e)
4. Aux Délices de Glacière ; 90, boulevard Auguste-Blanqui (13e)
5. La Petite Alsacienne ; 45, rue Raymond-Losserand (14e)
6. Graine ; 74, avenue Gambetta (20e)
7. Le Marquis de Saint-Cyr ; 20, boulevard Gouvion-Saint-Cyr (17e)
8. Le Délice de Bagnolet ; 42, boulevard Mortier (20e)
9. Le Moulin de la Croix-Nivert ; 39, rue de la Croix-Nivert (15e)
10. Alexine ; 109, avenue de Saint-Ouen (17e)
K.Sz.