...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Najlepszą pizzę neapolitańską świata zjemy w… Polsce!

W lutym br. wybrano Najlepszą Pizzę Neapolitańską na Świecie 2024 roku. W plebiscycie wygrał Polak – Jędrzej Lewandowski z Pabianic.

Pizzeria „Zielonka Górka” otrzymała tytuł Najlepszej Pizzy Neapolitańskiej na Świecie w 2024 roku, przyznawany przez L’Associazione Verace Pizza Napoletana, czyli stowarzyszenie, które zrzesza właścicieli pizzerii neapolitańskich. Organizacja dba o zachowanie prawidłowych receptur i technik wypieku. Konkurecja obejmowała ponad 1100 lokali z 50 krajów świata. To dopiero drugi raz w historii konkursu, kiedy nagroda Best AVPN Pizzeria trafiła do firmy spoza Neaoplu. 

 

 

Co ciekawe, Pizzeria, która w najbliższych miesiącach będzie obchodzić swoje 10-lecie, zyskała ju,ż sporą popularność w zeszłym roku, kiedy grupa włoskich ekspertów uznała ją za 20. najlepszą w Europie.

Pizza neapolitański, czyli jaka?

Jakie cechy musi mieć pizza neapolitańska, która została wpisana na  listę Niematerialnego Dziedzictwo Kulturowego Ludzkości UNESCO? Pizza neapolitańska certyfikowana musi być wypiekana z konkretnego rodzaju mąki. Jest to mąka pszenna, typu 00, biała, mocno zmielona i przesiana. On niedawna reguły troszkę poluzowano, do ciasta można dodać 13% mąki typu 0 lub 1. Mąka musi pochodzić z Włoch, gdzie słoneczny i ciepły klimat zapewnia dużą ilość białka w pszenicy. Pszenica zaś nie może być traktowana żadnymi środkami bakteriobójczymi, które nie mają korzystnego wpływu na układ pokarmowy. Dodatki, jakie używa się do certyfikowanej pizzy neapolitańskiej to pomidory pelati, uprawiane wyłącznie w Kampanii bądź w Pugli oraz ser mozzarella z mleka bawolic lub krów. Certyfikowana napoletana powinna mieć około 32 cm średnicy, grubość środka musi wynosić do 3 mm, a rantu 2 cm.

Napoletana z Pabianic

Jędrzej Lewandowski z Pabianic zaczynał wypiekać pizzę 10 lat temu i to w warunkach garażowych. Dziś ma prężnie działającą pizzerię w liczących 60 tys. mieszkańców Pabianicach (koło Łodzi). Nie spodziewał się, że zostanie wyróżniony, jak mówił w wywiadach na świecie są tysiące pizzerii, blisko około 1100 jest stowarzyszonych w L’Associazione Verace Pizza Napoletana, więc konkurencja jest ogromna. Na pizzę u niego czeka się długo, ale sądząc po werdykcie i opiniach gości, warto!

K.Sz.


Bieżące wydanie czasopisma

Czy tej wiosny raczej postawić na bezcukrowe czy wegańskie cukiernictwo? Jak smakuje chleb na Greenpoincie? W jakiej formie pascha powinna zagościć w witrynie?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji