W lutym br. wybrano Najlepszą Pizzę Neapolitańską na Świecie 2024 roku. W plebiscycie wygrał Polak – Jędrzej Lewandowski z Pabianic.
Pizzeria „Zielonka Górka” otrzymała tytuł Najlepszej Pizzy Neapolitańskiej na Świecie w 2024 roku, przyznawany przez L’Associazione Verace Pizza Napoletana, czyli stowarzyszenie, które zrzesza właścicieli pizzerii neapolitańskich. Organizacja dba o zachowanie prawidłowych receptur i technik wypieku. Konkurecja obejmowała ponad 1100 lokali z 50 krajów świata. To dopiero drugi raz w historii konkursu, kiedy nagroda Best AVPN Pizzeria trafiła do firmy spoza Neaoplu.
Co ciekawe, Pizzeria, która w najbliższych miesiącach będzie obchodzić swoje 10-lecie, zyskała ju,ż sporą popularność w zeszłym roku, kiedy grupa włoskich ekspertów uznała ją za 20. najlepszą w Europie.
Pizza neapolitański, czyli jaka?
Jakie cechy musi mieć pizza neapolitańska, która została wpisana na listę Niematerialnego Dziedzictwo Kulturowego Ludzkości UNESCO? Pizza neapolitańska certyfikowana musi być wypiekana z konkretnego rodzaju mąki. Jest to mąka pszenna, typu 00, biała, mocno zmielona i przesiana. On niedawna reguły troszkę poluzowano, do ciasta można dodać 13% mąki typu 0 lub 1. Mąka musi pochodzić z Włoch, gdzie słoneczny i ciepły klimat zapewnia dużą ilość białka w pszenicy. Pszenica zaś nie może być traktowana żadnymi środkami bakteriobójczymi, które nie mają korzystnego wpływu na układ pokarmowy. Dodatki, jakie używa się do certyfikowanej pizzy neapolitańskiej to pomidory pelati, uprawiane wyłącznie w Kampanii bądź w Pugli oraz ser mozzarella z mleka bawolic lub krów. Certyfikowana napoletana powinna mieć około 32 cm średnicy, grubość środka musi wynosić do 3 mm, a rantu 2 cm.
Napoletana z Pabianic
Jędrzej Lewandowski z Pabianic zaczynał wypiekać pizzę 10 lat temu i to w warunkach garażowych. Dziś ma prężnie działającą pizzerię w liczących 60 tys. mieszkańców Pabianicach (koło Łodzi). Nie spodziewał się, że zostanie wyróżniony, jak mówił w wywiadach na świecie są tysiące pizzerii, blisko około 1100 jest stowarzyszonych w L’Associazione Verace Pizza Napoletana, więc konkurencja jest ogromna. Na pizzę u niego czeka się długo, ale sądząc po werdykcie i opiniach gości, warto!
K.Sz.