Laureatką konkursu na Najlepszego Sandwicha we Francji w 2025 roku została... Polka – Agata Blaszczyk. Jak smakowała jej zwycięska kanapka?
W pierwszej połowie maja, podczas corocznego Święta Chleba, rozegrano konkurs na Najlepszą Kanapkę we Francji. Został on zorganizowany przez Państwową Konfederację Piekarnictwa i Cukiernictwa (Confédération Nationale de la Boulangerie-Pâtisserie Française). Kanapka przestała być zwyczajną przekąską, ale stała się pożywną, zdrową, czasem wyszukaną przekąską, do której przygotowania warto dołożyć wszelkich starań. Zwłaszcza, że wiele osób zwraca aktualnie większą uwagę na składniki, z jakich zrobione są sandwiche. W zmaganiach brało udział 15 uczestników z wszystkich regionów Francji. Byli to laureaci lokalnych rozgrywek. Kanapki przygotowywali na oczach publiczności w trzech kategoriach: wegańskiej, z owocami morza i tzw. koszyk – niespodzianka, do którego listę produktów ustalali organizatorzy. Kanapka mogła składać maksymalnie z 120 gramów chleba i miała mieć długość do 220 cm. Konkurs trwał 5 godzin. Oceniano higienę i organizację pracy, smak, aromat, zapakowanie, praktyczność w konsumpcji i tekstury, z których składał się sandwich. Na kilka godzin miejsce konkursu stało się największą, tymczasową piekarnią w Paryżu, która cieszyła się wielkim powodzeniem.
Agata Błaszczyk od lat mieszka i pracuje we Francji, rozwijając własną działalność kulinarną. Największe wrażenie podczas finału konkursu wywołała jej wege-kanapka, stylizowana na loda na patyku, wypełniona pesto, guacamole, karmelizowanymi warzywami i orzechami. – Chciałam, żeby każda kanapka opowiadała historię i zaskakiwała. To połączenie rzemiosła z emocją i formą. – mówi. Agata w konkursie reprezentowała nie tylko swoje umiejętności, ale również polskie korzenie – jeden z winnych pairingów stanowiło polskie wino, co spotkało się z dużym uznaniem jury.
Błaszczyk ukończyła szkołę gastronomiczną w Łodzi, a od ośmiu lat mieszka we Francji, gdzie zdobyła pięć dyplomów i rozwija swoją markę kulinarną, specjalizując się w kreatywnych degustacjach i opowieściach smakami.
Laureaci konkursu:
1 miejsce: Agata BLASZCZYK z Montigny Les Metz
2 miejsce: Suzanne LOPES z Châtillon
3 miejsce: Cyrille ROBERT z Auvers sur Oise
K.Sz.