...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Nowa odsłona ruby - RB2

Znana z poszukiwania nowości w przemyśle czekoladowym belgijska firma Callebaut® wypuściła na rynek swoją kolejną perełką z czekolady rubinowej o skróconej nazwie RB2.

Siedem lat temu na rynku zadebiutowała RB1, czyli pierwsza czekolada tego typu. Czekolada Ruby to czwarty typ czekolady, po ciemnej (gorzkiej), mlecznej i białej. Jest lekko różowa, co może sugerować, że do jej produkcji użyto barwnika. Tymczasem, rubinową czekoladę produkuje się bez udziału barwiących dodatków, z ziaren o tej samej nazwie, określa się je również jako rubinowe ziarna i mają one swój specyficzny, różowy kolor. Rubinowe ziarna kakaowca są uprawiane w Ekwadorze, na Wybrzeżu Kości Słoniowej i w Brazylii. Jak podkreślają plantatorzy i producenci różowy kolor i owocowy smak są w 100% naturalne. Chocolatierzy żartują, że jest to prezent od natury. 

 

 

Nad czekoladą RB2 zachwyca się Minette Smith, główna technolog i dyrektorka kreatywna w Callebaut® – Kiedy spróbowałam po raz pierwszy RB2 byłam oczarowana jej intensywnością. Smaki są bardziej wyczuwalne, a kolor jest bardziej intensywny – mówi. Daje ona większe możliwości w kulinarnych kreacjach. Czekoladę rubiową RB2 można używać do wielu wyrobów w cukiernictwie i czekoladnictwie jako ganache, musy, sosy, kremy, cukierki, tabliczki czekolady. Będzie świetna także w deserach talerzykowych. Technolodzy z Callebaut® radzą dodawać do deserów z jej udziałem odrobinę soku z cytryny lub purée malin,  by zachować piękny kolor Ruby i mieć stabilne PH produktu.

Rubinowa czekolada pojawiła się w sprzedaży po raz pierwszy w 2017 roku. Produkuje się ją z niesfermentowanych ziaren kakaowca lub fermentowanych krótko, bo jedynie 3 dni. Ziarna poddawane są potem procesowi zakwaszania, dzięki czemu otrzymać różowy kolor.

K.Sz.



 


Bieżące wydanie czasopisma

Czy tej wiosny raczej postawić na bezcukrowe czy wegańskie cukiernictwo? Jak smakuje chleb na Greenpoincie? W jakiej formie pascha powinna zagościć w witrynie?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji