...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Administrator

Nowe badania: słodkie przekąski mogą być korzystne dla… zdrowia

Najnowsze badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu w Lund opublikowane w magazynie Frontiers in Public Health, rzucają nowe światło na temat wpływu słodkich przekąsek na zdrowie. Cukier jednak krzepi?

Według opublikowanych wyników umiarkowane spożycie wysokiej jakości słodkich wypieków, takich jak ciastka czy czekoladowe słodkości, może wspierać zdrowie psychiczne, poprawiając nastrój i obniżając poziom stresu. Przez to zaś mając pozytywny wpływ na ogólny stan zdrowia.

Zespół badawczy z Uniwersytetu w Lund w Szwecji przyjrzał się zależności między spożyciem dodanego cukru pochodzącego z różnych produktów spożywczych i napojów a ryzykiem wystąpienia siedmiu chorób układu krążenia. Naukowcy przeanalizowali nawyki żywieniowe 69 705 szwedzkich uczestników w wieku od 45 do 83 lat za pomocą kwestionariuszy, a następnie monitorowali ich zdrowie układu sercowo-naczyniowego przez 22 lata. Co zaskakujące, spożywanie ciastek, czekolady i lodów wiązało się ze zmniejszonym ryzykiem wystąpienia wszystkich siedmiu badanych chorób układu krążenia, w tym udaru mózgu, zawału serca i niewydolności serca.

 

Kluczowym czynnikiem jest jednak jakość składników. Badania wskazują, że wypieki przygotowane z naturalnych składników, takich jak ciemna czekolada, orzechy czy pełnoziarnista mąka, przynoszą więcej korzyści niż te wytwarzane przemysłowo z dużą ilością sztucznych dodatków.

Eksperci podkreślają, że tajemnica tkwi w umiarze. „Drobna słodka przekąska może być częścią zrównoważonej diety, o ile spożywana jest świadomie” – komentują autorzy badania. Te odkrycia to dobra wiadomość dla branży piekarskiej i cukierniczej, zachęcając producentów do inwestowania w produkty premium i wyrafinowane receptury, które łączą przyjemność z korzyściami zdrowotnymi.



Bieżące wydanie czasopisma

Masa makowa i marcepanowa do ciast i nie tylko. Wszystko o migdałach. Wigilijny chleb, czyli opłatek. Jak planować pracę, by zapobiec przedświątecznej gorączce.

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji