Co sprawia, że dubajska czekolada trafiła w upodobania konsumentów na całym świecie? Jaki kształt tortu będzie modny w tym sezonie? Na czym polega profesja bread sommeliera? Czy w piekarni można serwować drinki i koktajle? A na naszej okładce zwyciężczyni Mistrzostwo Polski na Deser - Katarzyna Arendarczyk.
W cukiernictwie działa właściwie całe życie. Jednak zakochała się w nim, gdy wkroczyła w dorosłość. I w świat nowoczesnych form oraz czekolady. Mimo młodego wieku może pochwalić się osiągnięciami w branży. W tym 1. miejsce w Mistrzostwach Polski na Deser Talerzowy. Ale to dopiero początek, jak sama zapowiada. Poznajcie góralkę w drodze na szczyt cukiernictwa – Katarzynę Arendarczyk, z którą rozmawiamy na str 8.
Mennica 10 w Bydgoszczy to aktualnie jeden z najpiękniejszych adresów w Europie. Pod tym numerem trafiamy do świata jedynej w Polsce klubopiekarni, Wody. Miejsca, które zachwyciło międzynarodowe jury przyznające wyróżnienia w prestiżowym konkursie. Kobalt króluje w części dziennej lokalu dedykowanej rzemieślniczej piekarni. Zaś w części klubowej dominuje soczysta pomarańcz, symbolizujący zachód słońca. Woda pokazuje swoje dwa oblicza, a łączy je jedno – wysokogatunkowe wypieki serwowane przez cały czas. I o tym unikalnym koncepcie opowiada Daniel Matz na str. 14.
Jest jedyną Polką, która zdobyła certyfikat bread sommeliera. Na czym polega ta profesja? Wyjaśnia Aleksandra Bednarek, która na co dzień mieszka i piecze chleb w Kaliforni. I wierzy, że ten wyjątkowy powstaje z pomocą mąki, wody, soli i… duszy. W rozmowie z nami zdradza jakie najciekawsze chleby jadła w swojej karierze, a także jak wygląda profesjonalna degustacja pieczywa. Koniecznie zajrzyjcie na str. 20 tego wydania!
Czy ktoś powiedział „cukiernicza rewolucja”? W 2025 roku rynek cukierniczy serwuje prawdziwy deserowy spektakl – nowoczesna elegancja flirtuje z klasyką, a minimalistyczne formy romansują z odważnymi kolorami. Przygotuj się na podróż, która osłodzi ci życie! Tortowe trendy na 2025 przedstawia Urszula Stępniak na str. 30.
Pistacje i czekolada! Co może wyjść z połączenia dwóch topowych składników, które kochają konsumenci na całym świecie? Najsłodszy trend tej dekady, czyli tabliczka, która stała się hitem Internetu i za którą wielbiciele słodkości są wstanie zapłacić całkiem sporą sumę pieniędzy. Fenomenowi dubajskiej czekolady przyglądamy się na str. 36.
Kinga i Alicja to przedsiębiorczynie, właścicielki w domowych manufaktur. Kinga piecze ciasta i ciasteczka, Alicja tworzy asortyment czekoladowy oraz komponuje herbaty i przyprawy. Obie wspierają się w pracy, choć mieszkają daleko. Wspólne live’y na Instagramie pozwalają im przedyskutować problemy związane z ich zajęciem i przy okazji edukować innych działających na tych samych zasadach w branży cukierniczej. Na str. 46 dzielą się także z czytelnikami swoim doświadczeniem w prowadzeniu domowych manufaktur.
Sztuczna inteligencja (AI) coraz bardziej przenika różne aspekty naszego życia, przekształcając to, jak pracujemy, komunikujemy się i dokonujemy zakupów. Jej wpływ jest odczuwalny już teraz, nie jest to wizja odległej przyszłości. W branży cukierniczej, podobnie jak w innych dziedzinach, wykorzystanie nowoczesnych technologii staje się nie tyle opcją, co koniecznością, oczywiście jeśli chcemy nadążyć za zmieniającymi się wymaganiami rynku. W jaki sposób AI wspiera cukiernie obecnie, jakie perspektywy otwiera na przyszłość oraz dlaczego jej zastosowanie jest kluczowe dla rozwoju branży? O tym przeczytacie na str. 50.
Od czego zależy efekt końcowy i jak zachować jednolitość masy serowej, kokosowej i orzechowej? W tym wydaniu prezentujemy kolejne rodzaje mas do słodkich wypieków oraz deserów, które omawia Joanna Gwizdała na str. 54.
SPIS TREŚCI
Rozmowa Mistrza Branży
W drodze na szczyt – rozmowa z Katarzyną Arendarczyk
Wszystko płynie – rozmowa z Danielem Matzem
Bread sommelierka – rozmowa z Aleksandrą Bednarek
Jakość zawsze się obroni – rozmowa z Piotrem Gamzą, dyrektorem handlowym Wachtel Polska
Mistrz produkcji
Słodkie trendy 2025
Dubajska czekolada – epokowy viral
Zakwasy – wspólne dzieło piekarza i mikroorganizmów
Twoja tartaletka w zautomatyzowanej produkcji
Domowe manufaktury
Sztuczna inteligencja w cukiernictwie
Masy do ciast, cz. 2
Receptury na tłusty czwartek/karnawał
Minipączki cynamonowe
Kremowy sernik pistacjowy
Delicja czekoladowa z owocami lasu
Faworki kruche, klasyczne
Mistrz zarządzania
Gdzie diabeł nie może, tam Rzemieślnika pośle
Trendy piekarnicze i cukiernicze na 2025 rok: czas na innowacje i doskonałość
Zakładamy domową manufakturę cukierniczą
Flash news
Słodki karnawał z KOMPLET Polska
Książkowa premiera: Ciasteczka Cieszyńskie
Dibas + Piccolo C – duet doskonały
Jarosław Dyniewicz laureatem LORENA’S SWEETS
Relacja: finał dekorPIERNIKart
ZAPRASZAMY DO INSPIRUJĄCEJ LEKTURY
Kup bieżący numer Mistrza Branży w wersji drukowanej >