...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Lipcowe wydanie Mistrza Branży

Czym wyróżnia się marcepan królewiecki? Czy rzemieślnicza piekarnia to najpewniejszy biznes? Dla kogo mleko A2? Jak powstają zefirki? W czym tkwi różnica między cold brew a mrożoną kawą? A na naszej okładce mistrzyni czekolady, laureatka 3. edycji Mistrzostw na Pralinę - Sylwia Halama.

Choć zainteresowała się branżą cukierniczą poprzez artystyczne torty, dopiero czekolada sprawiła, że postanowiła w zawodzie zapuścić korzenie. W marcu 2024 stanęła na najwyższym miejscu na podium III edycji Mistrzostw Polski na Pralinę, podbijając serca i podniebienia jury smakami lemoniady i agrestu. Sylwia Halama z Cappuccino Cafe mocno wierzy, że nadchodzi czas kobiet i czekolady w cukiernictwie. Czytajcie rozmowę o tym jak czekolada stała się przepustką do spełnionych marzeń na str.8. 

 

 

Kawiarnia Moja z Olsztyna, prowadzona przez Alicję i Tomasza Derdoniów, nie tylko serwuje smaczne wypieki, ale niestrudzenie promuje słodką historię związaną z Warmią. Spróbujemy tu prawdziwego marcepanu królewieckiego, a nawet nauczymy się go przygotowywać! O tym wszystkim opowiedziała nam Alicja Derdoń z którą wywiad przeczytacie na str.14.

 


Gliwicki “chachor” robi trochę zamieszania. Konkretnie, miesza mąkę z wodą i zakwasem. Piecze chleby. Jak w otwarciu piekarni pomógł mu fach kowala i czy obecny biznes jest bardziej rentowny, niż prowadzenie burgerowni czy restauracji wegańskiej? O swojej drodze do chleba opowiada Stanisław Kulczyna, właściciel rzemieślniczej piekarni Chachor na str. 20.

 

 

Nadchodzi lato, a wraz z nim czas na najpopularniejsze parzone napoje w nieco innej, bo zimnej wersji. Cold brew to jednak nie to samo, co mrożona kawa czy herbata. Czym się różni? Zawartością kofeiny, smakiem i metodą przyrządzania! Branżowe tajniki tego orzeźwiającego specjału poznacie na str. 26.

 

 

W poprzednim wydaniu dostarczyliśmy solidną dawkę podstawowej wiedzy o produkcji kremów. Przedstawiliśmy ich poszczególne rodzaje i zastosowania. Tym razem przyjrzymy się kremom gotowanym. Custard czy krem pâtissière to klasyczne przykłady, ale warto wiedzieć, co jest ich podstawą, by autorsko podejść do produkcji. Głodnych wiedzy zapraszamy do lektury na str. 30.

 

 

Mleko A2, różniące się od zwykłego zawartością specyficznego białka kazeiny, zyskuje uznanie jako potencjalnie zdrowsza i bardziej tolerowana opcja. Czy rzeczywiście jest lepsze dla naszego zdrowia? W artykule na str. 40 przyglądamy się bliżej właściwościom mleka A2, jego korzyściom zdrowotnym i różnicom w porównaniu do tradycyjnego mleka.

 

 

Zefirki to wyjątkowe słodycze, które charakteryzują się lekką, puszystą konsystencją i owocowym smakiem. Są popularne w krajach Europy Wschodniej i coraz bardziej doceniane na całym świecie. Dzięki delikatnej strukturze i wszechstronności, stanowią doskonały dodatek do różnorodnych deserów, cieszą się też popularnością jako samodzielna przekąska w fantazyjnych kształtach. Jak się je produkuje w krakowskim Domu Zefira? Zobaczcie na str. 44. 

 

 

Do kogo należy receptura stworzona na potrzeby konkretnej cukierni? Czy pracownik, który odchodzi, ma prawo powtórzyć dokładnie taką samą w swojej własnej pracowni?  Jak zabezpieczyć się przed naruszeniem tajemnicy przedsiębiorstwa i zakazu konkurencji przez pracownika? Na te pytania odpowiada prawnik, Karol Ważny w eksperckim artykule na str. 64.

 

 

SPIS TREŚCI

Rozmowa Mistrza Branży
Czekolada przepustką do spełnionych marzeń – rozmowa z Sylwią Halamą
Kawiarnia pachnąca marcepanem – rozmowa z Alicją Derdoń
Niby chachor, a robi tyle dobra – rozmowa ze Stanisławem Kulczyną

Mistrz produkcji
Allsupply – wszystko w jednym miejscu
Cold brew – kawy i herbaty na zimno
Kremy gotowane
Słodkie wegańskie
Mleko A2 – bezpieczna alternatywa dla osób z alergią na mleko
Lekkie i puszyste zefirki
Gdzie diabeł nie może, tam Rzemieślnika pośle
Naturalnie chronione pieczywo

Mistrz zarządzania / sklepy online
Czy twoja firma potrzebuje WWW
Cukieteria.pl – stawiamy na sprzedaż online
Republika Smaku – wyjątkowe miejsce dla miłośników cukiernictwa
Kim są klienci twojego sklepu internetowego
Co w prawie piszczy

Flesh news
Wielkie otwarcie: Cukrownia Ciocho i DESEO Patisserie
Rekordowe lody
Łączy nas chleb – Festiwal Miast Partnerskich Katowic
Akademia Liderów Gastronomii – relacja z debaty
Piekarnia Kucharskiego Paweł Mieszała – ambasadorem Terravita

 

ZAPRASZAMY DO INSPIRUJĄCEJ LEKTURY

Pobierz numer w PDF >

Kup bieżący numer Mistrza Branży w wersji drukowanej > 

 

Drodzy Czytelnicy, wszystkie materiały na portalu Mistrz Branży są darmowe. Wspieramy tym rzemiosło, bo jest dla nas najważniejsze. Jeśli możecie, wspomóżcie również nasze dzieło wykupując prenumeratę lub przekazując cegiełkę na funkcjonowanie i rozwój. Z góry dziękujemy.

wspieraj twórczość Mistrza Branży wspieraj twórczość Mistrza Branży
 

Bieżące wydanie czasopisma

Masa makowa i marcepanowa do ciast i nie tylko. Wszystko o migdałach. Wigilijny chleb, czyli opłatek. Jak planować pracę, by zapobiec przedświątecznej gorączce.

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji