Marka Cacao Barry, należąca do grupy Barry Callebaut, to producent luksusowej czekolady, produkowanej z wysokiej jakości ziaren. Niedawno otworzyła w Hardricourt, niewielkiej miejscowości we Francji, gdzie mieści się siedziba główna firmy, świetnie wyposażone pracownie.
Estetyczne i nowoczesne pomieszczenia są przeznaczone do pracy dla wszystkich profesjonalistów związanych z branżą czekoladową. W uroczystym otwarciu uczestniczyło 250 osób, w tym znani szefowie cukierni, dystrybutorzy produktów firmy i oczywiście media. Prace nad nowymi przestrzeniami trwały 18 miesięcy. Za projekt odpowiedzialna była agencja Label Experience. Zaprojektowane wnętrza nawiązują do ponadczasowej symboliki kakao, choćby przez piękne fotografie ziaren kakao. Pomieszczenia są minimalistyczne, pełne światła dzięki dużym oknom, a widok, jaki rozpościera się z okien – zieleń i wzgórza zapierają dech w piersiach. Budynki zbudowane zostały wedle norm ekologicznych, pomyślane tak, by zmniejszyć zużycie wody i prądu. Na przeszło 10 tysiącach metrach kwadratowych swoje siedziby znajdą podmioty należące Cacao Barry: Chocolate Academy™, Or Noir™ i Cacao Barry® Experience. Firma wyposażyła jedną z pracowni w urządzenie, które pozwala symulować profil organoleptyczny czekolady. Dzięki temu można będzie skomponować skład i stworzyć smak czekolady przed jej produkcją.
W nowych pracowniach profesjonaliści będą doskonalić swoje umiejętności, w planach jest organizowanie dni przeznaczone dla dystrybutorów produktów, warsztaty prowadzone przez szefów Barry Callebaut i ambasadorów marki. Wszystko będzie odbywać się w przestronnym laboratorium, odpowiednio wyposażonym, w sali konferencyjnej z 50 miejscami i z ekranami. Po szkoleniach i wykładach będzie można napić się kawy/czekolady w przepięknej zonie baristy.
K.Sz.