Nie naked cake, ani tort 3D, tegorocznym trendem, na który decyduje się coraz więcej młodych par to tortowe show polegające na tym, że sami nowożeńcy wieńczą słodki wypiek dekoracją wśród gości na sali. Czy ta nowinka zdobędzie także serca i podniebienia polskich weselników?
zdjęcie: Freepik.com
Coraz więcej par decyduje się odejść od utartych schematów i wprowadzać do swojego wesela osobiste, niebanalne elementy – nie tylko w kwestii menu, ale też... tortu. Choć klasyczny, wielopiętrowy tort wciąż ma swoich zwolenników, a tradycja wspólnego krojenia pierwszego kawałka nadal jest żywa, coraz popularniejszy staje się trend, w którym to nowożeńcy własnoręcznie dekorują swój słodki wypiek.
– Pary poszukują dziś bardziej osobistych, angażujących momentów w czasie ślubu – mówi Beth Helmstetter, ekspertka i organizatorka luksusowych wesel. – Wspólne dekorowanie tortu to piękny, zmysłowy sposób, by dodać opowieści i emocji do tego dnia. To radość tworzenia czegoś razem – a jednocześnie odzwierciedlenie szerszego trendu: mniej perfekcji, więcej osobowości.
Zamiast po prostu zamówić gotowy tort i odsłonić go w trakcie przyjęcia, pary coraz częściej same sięgają po szprycę z kremem, owoce czy kwiaty jadalne – zamieniając ten moment w pełne emocji widowisko, które goście obserwują i traktują jako rodzaj kolejnej atrakcji podczas przyjęcia.
Jak zorganizować wspólne dekorowanie tortu na weselu? 3 kluczowe kroki:
1. Postaw na odpowiedni tort
Para, która planuje samodzielnie udekorować tort, powinna wybrać prostą formę. Wielopiętrowy tort może być zbyt trudny do samodzielnej obsługi. Dobrym wyborem będzie jednopiętrowy, płaski tort – np. millefoglie, czyli włoski deser z ciasta francuskiego, posypany cukrem pudrem i ozdobiony świeżymi owocami. Alternatywą może być niewielki tort do pokrojenia („cutting cake”), który para może ozdobić własnym napisem lub specjalną frazą.
2. Porady specjalisty
Bardzo ważne jest, by pomysł został wcześniej omówiony z cukiernikiem lub menagerem firm, która realizuje takie zamówienie. Trzeba zapewnić odpowiednią konstrukcję tortu, który nadaje się do dekorowania „na żywo”. Niezbędne będą też odpowiednie akcesoria – woreczki do dekoracji, owoce, kwiaty, cukier puder, gotowe dekoracje z masy cukrowej lub czekolady itd. Tort musi być też przygotowany tak, by przetrwać chwilę bez chłodzenia, jeśli dekoracja ma się odbywać podczas przyjęcia.
3. Zaplanuj odpowiedni moment i... przećwicz
– Jeśli para ma dekorować tort, to nie może to być przypadkowy moment – podkreśla Helmstetter. – Zwykle planujemy to tuż przed podaniem deseru, traktując całą scenę jak pokaz – coś na kształt wieży z kieliszków do szampana czy pierwszego tańca. Warto też wcześniej ustalić, czy ten moment ma być zabawny i luźny, czy raczej romantyczny i wzruszający. Dzięki temu obie strony będą wiedziały, czego się spodziewać – a całość przebiegnie sprawnie i bez stresu.
źródło: Brides.com