Delikatne, lekko chrupiące z aksamitnym kremem – stworzenie tych francuskich łakoci to nie lada sztuka! Jej tajniki zdradzi francuski mistrz Thierry Ayel na szkoleniu w Akademii Tortownia.pl.
Podobne artykuły
Szkolenie: We francuskim stylu – nowe trendy w ciastach francuskichNauczanie przez filmowanieJeżeli chcesz poznać sekrety produkcji czekolady – zapraszamy na szkolenieRodowód pastelowych smakołyków wywodzi się z Francji, a pierwsze wzmianki o ciastkach z podobną strukturą można znaleźć już w literaturze XIII wieku. Jednak dopiero 1830 cukiernicy wpadli na pomysł sklejenia dwóch ciasteczek słodkim aromatyzowanym kremem czy konfiturą o wymyślnym smaku. Receptura ta inspirowała wielu znanych cukierników regionalnych, a w roku 1862 produkcją makaroników zajął się dom Laduree w Paryżu. Do dziś jest najbardziej kultowym makaronikowym miejscem. na świecie. Jednak ich wielbicieli przybywa również w Polsce, stąd zaproszenie do udziału w szkoleniu, podczas którego francuski mistrz - Thierry Ayel zdradzi sekrety powstawania tych wymagających łakoci.
Podczas pięciu godzin szkolenia poznasz sekrety doskonałego ciasta na makaroniki w dwóch wersjach smakowych oraz receptury aż czterech pysznych klasycznych kremów łączących te dwie słodkie mini bezy. Dowiesz się jak prawidłowo powinien przebiegać proces ich przygotowania. Poznasz warunki niezbędne aby makaroniki miały idealny kształt, wygląd i smak.
Terminy: 25. XI, 28.XI, 11.XII. 2015
Czas trwania: 1 dzień (5 h zegarowych)
Koszt: 550 zł
Miejsce: Akademia Tortownia.pl, ul. Tarnogórska 16, Warszawa
Kontakt: 22 678 15 80, www.tortownia.pl