...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS

Piernik 3D "Podróż szczurka"

Piernik, lukier w trzech różnych konsystencjach i kolorach, odrobina wyobraźni i cierpliwość pozwolą stworzyć nietuzinkowe dekoracje. Jeżeli jeszcze nie patrzyłeś na pierniki inaczej, przez pryzmat artyzmu, zapraszam cię na moją lekcję.

Specjalnie dla czytelników „Mistrza Branży“ przygotowałam tutorial inspirowany własną pracą konkursową pt. „2020 – rok szczura“, prezentowaną podczas tegorocznego konkursu dla dekoratorów na Expo Sweet. 

Daiva Pečiuliene – litewska projektantka odzieży, artystka, dekoratorka słodkich wypieków. Ukończyła Akademię Sztuk Pięknych w Wilnie (kierunek projektowanie odzieży). Po urodzeniu drugiego dziecka zainteresowała się wypiekiem tortów, ciast i ciasteczek, a od 5 lat zajmuje się sztuką dekorowania. Od 2017 r. szkoli na Litwie i w Europie w zakresie dekoracji cukierniczych. Złota medalistka Wystawy Dekoracji Cukierniczych Expo Sweet 2020 w kategorii „pierniki i babeczki”, wyróżniona Grand Prix. https://www.facebook.com/ cukrausvarna/?ref=bookmarks

 

Produkty

  • Piernik w kształcie kosza z balonem (foremka wykonana przez „COOKIE forma“ https://www.facebook.com/ CookieForma/)
  • Mały piernik w kształcie głowy
  • Papier jadalny o grubości 0,27 mm
  • Papier jadalny o grubości 0,60 mm
  • Lukier królewski w trzech różnych konsystencjach: do zalewania, rysowania i tworzenia detali 3D
  • Barwniki żelowe
  • Barwniki w pudrze
  • Masa cukrowa do modelowania, np. Saracino model paste
  • Nabłyszczacz – lakier spożywczy
  • Zmiękczacz do papieru waflowego Alkohol


Narzędzia

  • Ołówek Pędzel płaski (duży)
  • Pędzel cienki 3/0
  • Pędzel cienki 10/0
  • Talerzyk
  • Szpikulec
  • Worki cukiernicze do szprycowania
  • Tylka Wilton 83 albo inna mała gwiazdka
  • Tylka Wilton 102 

Pierwszy krok to gruntowanie piernika cienką warstwą lukru królewskiego o rzadkiej konsystencji (do zalewania). Wykorzystujemy do tego celu płaski pędzelek. Pozostawiamy do wyschnięcia.

 


Przygotowujemy głowę szczurka. Wykorzystamy papier jadalny o grubości 0,27 mm oraz zmiękczacz do papieru. Papier rwiemy na drobne kawałeczki, układamy na piernik – głowę szczurka i pędzelkiem smarujemy powierzchnię papieru, aż zmięknie i się przyklei.

W taki sposób pokrywamy całą głowę szczurka i suszymy. Po wyschnięciu formujemy uszy z papieru jadalnego o grubości 0,6 mm – wykrawamy dwa okrągłe płatki, zwilżamy zmiękczaczem, formujemy kształt i za pomocą zmiękczacza mocujemy na głowie szczurka.

 


Z masy cukrowej odkrawamy małe okrągłe uszka, które kleimy do głowy szczurka za pomocą wody, formujemy odpowiedni kształt, używając szpikulca.

 

 

Z masy cukrowej formujemy dwie kuleczki na oczy i przyklejamy je w odpowiednich miejscach. Pośrodku oczu zaznaczamy linię powiek. 

 

 

Nakładamy kolory – korzystamy z barwników w proszku w kolorach: białym, różowym, jasnym i ciemnym brązie. Rozprowadzamy je w odrobinie mieszaniny alkoholu i nabłyszczacza. Wnętrze uszów i pyszczek malujemy na jasnoróżowo, pozostałą część pyszczka – na jasnobrązowo, a oczka – na ciemnobrązowo.



Na wysuszonej powierzchni ołówkiem zaznaczamy kontury balona i kosza. Lukier królewski o rzadkiej konsystencji (do zalewania) barwimy na dowolne kolory. W tym przypadku użyłam barwników w żelu marki Wilton: ivory i royal blue (w bardzo małych ilościach, aby uzyskać odcienie pastelowe).

 

 

Na zagruntowanym (i suchym) pierniku odrysowujemy elementy balona. Wydzielone na rysunku obszary zalewamy lukrem – robimy to etapami, wypełniając co drugi element (nie wypełniamy obszarów sąsiadujących!). Ważne jest, by jeden wypełniony obszar dobrze wysechł, zanim nałożymy kolejny.

 

 

Wylany lukier możemy wyrównać za pomocą szpikulca.

 

 

 

Po wypełnieniu wszystkich pól lukier musi dobrze wyschnąć na pierniku. W tym czasie możemy przygotować lukier do detali 3D. Jego konsystencja jest najsztywniejsza. Barwimy go w dwóch odcieniach: pink i royal blue (Wilton). Lukier przekładamy do worka z tylką Wilton 83 i wyciskamy kwitnące kiście krzewów bzów.

 

Przy użyciu lukru królewskiego o pośredniej konsystencji (dobrej do rysowania) i zabarwionego na brązowo tworzymy liny mocujące na balonie.


Następnie przyklejamy głowę szczurka między kwiatami bzu, używają lukru 3D (od bzu). Z dwóch małych kawałeczków masy cukrowej formujemy łapki i przyklejamy pod głową szczurka. Szpikulcem zaznaczamy palce, malujemy pędzelkiem jasnobrązowym barwnikiem.

 

 

Puste miejsca szprycujemy kwiatami bzów

 

 

 

i listkami wykonanymi z lukru 3D zabarwionego barwnikami Wilton green i yellow.

 

Listki formujemy przy użyciu np. tylki Wilton 102.


Udekorowany piernik dokładnie suszymy w 45o przez około 30-40 min.
Po wyschnięciu cieniujemy i odwzorowujemy detale. Do tego celu używamy barwników w proszku – białego i brązowego, rozprowadzamy je alkoholem.

 

 

Cieniujemy okrągłym pędzelkiem w rozmiarze 3/0.

Wgłębienia między warstwami lukru cieniujemy ciemnobrązowym barwnikiem, a retuszujemy białym. 

 

 

 

Na balonie cieniutkim pędzelkiem w rozmiarze 10\0 rysujemy linię szwów.

 


Suchym barwnikiem można też pudrować bzy.

 

 

Bieżące wydanie czasopisma

Poznaj nowe trendy, takie jak kakao ceremonialne, zainspiruj się recepturami finalistów Mistrzostw Polski na Pralinę, dowiedz się jak tworzyć praliny.

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji