autor: Zeelandia
Spód
260 g Q’ki
300 g Arabesque Lait 34
3 g aromatu orzechowego
39 g masła (można zastąpić margaryną)
18 g wody
160 g żurawiny suszonej
100 g orzechów włoskich
120 g oleju
Q'ki mieszać z masłem na wolnych obrotach przez ok. 3 minuty (przy zastosowaniu płaskiego mieszadła), powoli dolewać wodę, zwiększyć obroty. Mieszać na średnich obrotach do czasu połączenia wszystkich składników.
Rozsypać na blachę w formie kruszonki. Wypiekać w temp. 200oC przez ok. 11 minut.
Po wystudzeniu pokruszyć na małe kawałki. Czekoladę połączyć z olejem w kąpieli wodnej.
Dodać pastę orzechową, posiekane orzechy, żurawinę oraz pokruszone Q'ki.
Wymieszać i rozsmarować na papierze do pieczenia lub macie silikonowej.
Pokroić na prostokąty o wymiarach 7 x 10 cm.
Mus o smaku piernikowym
345 g Arabesque Lait 34
195 g śmietany 30%
15 g przyprawy piernikowej
45 g cukru
90 g żółtka jaj
15 g żelatyny
600 g śmietany 30%
Schłodzoną śmietanę (600 g) ubić, żółtka wymieszać z cukrem. Śmietanę (195 g) zagotować z przyprawą piernikową.
Przecedzić i połączyć z żółtkami oraz namoczoną w małej ilości wody żelatyną, następnie dodać Arabesque i wymieszać do połączenia składników. Masę schłodzić do temperatury ok. 35oC i połączyć z ubitą śmietaną.
Foremki w kształcie choinek napełnić musem w ilości ok. 46 g / szt. Zamrozić, wyjąć z foremek i wykończyć zielonym zamszem.
Zamsz
500 g Arabesque Blanc 29
200 g oleju
5 g barwnika spożywczego zielonego
Czekoladę z olejem upłynnić, połączyć z barwnikiem i zblendować. Nanosić na zmrożone ciastka przy pomocy kompresora (można użyć gotowego zamszu w sprayu). Choinki nałożyć na wcześniej przygotowane spody.
Dekoracja
Dobla Gwiazdki białe
Przyrządzanie
1. Spód
2. Mus o smaku piernikowym
3. Zielony zamsz
4. Dekoracja