Polacy kochają makaroniki. Nie mniej, niż pierniki. A może w grudniu warto połączyć te dwa smakołyki? Przedstawiamy Wam świąteczną recepturę Krzysztofa Wysłuchy.
Makaroniki piernikowe z pomarańczą
-
Beza
400 g białko
150 g cukier puder
5 g albumina
350 g mączka migdałowa
700 cukier puder
10 - 15 g kakao (w zależności jakim kakao dysponujemy i jaką intensywność koloru chcemy uzyskać)
Z pierwszych trzech składników wykonać bezę francuską, a następnie pozostałe składniki przesiać i połączyć z wcześniej ubitą bezą. Wyciskać na blachę wyłożoną matą silikonową, po czym ostukiwać celem pozbycia się pęcherzy powietrza. Pozostawić do obsuszenia. Wypiekać w temp. 170℃.
-
Ganach piernikowy
300 g śmietanka
15 g przyprawa piernikowa
400 g biała czekolada
300 g mleczna czekolada
250 g masło
Pierwsze dwa składniki zagotować, następnie zalać czekoladę. Dodać masło i blendować.
-
Konfitura pomarańczowa
550 g sok z pomarańczy
200 g cukier
20 g sok z cytryny
15 g pektyna
Z soku wykonać redukcję do 400 g, dodać połowę cukru przewidzianą w recepturze i zagotować – resztę cukru połączyć z pektyną i dodać do zagotowanego soku.
Autor: Krzysztof Wysłucha (Zakład Piekarniczo Cukierniczy Wysłucha)