Już w maju poznamy pierwszego laureata piekarskich mistrzostw rozegranych wśród sommelierów chleba. Wśród finalistów znalazła się też Polka - Aleksandra Bednarek!
W środę, 21 maja 2025 roku, podczas prestiżowych targów iba w Düsseldorfie odbędą się długo wyczekiwane 1. Mistrzostwa Świata Sommelierów Pieczywa. W eliminacjach, w których wzięło udział 45 sommelierów pieczywa z 12 krajów, do finału zakwalifikowało się 16 uczestników (w kolejności alfabetycznej):
-
Alfred Bau, Szwajcaria
-
Aleksandra Bednarek, Polska
-
Yannick Berend, Francja
-
Sebastian Brücklmaier, Niemcy
-
Zaida Everon, Aruba
-
Natalie Frühwirth, Austria
-
Toni Hager, Niemcy
-
Christoph Heger, Niemcy
-
Michael Kress, Niemcy
-
Heike Meyer, USA
-
Hamish Morrin, Nowa Zelandia
-
Urs Röthlin, Szwajcaria
-
Jörg Schmid, Niemcy
-
Laura Schütz, Rumunia
-
Daniel Sunzenauer, Dania
-
Patrick Zimmer, Niemcy
Dwie emocjonujące rundy finałowe
Uczestnicy zmierzą się w dwóch ekscytujących rundach finałowych rozgrywanych w ciągu jednego dnia.
Pierwsza runda odbędzie się w godzinach 11:00-13:00 i skupi się na międzynarodowej kulturze pieczywa. W ramach tego etapu zawodnicy wezmą udział m.in. w Aroma-Challenge, gdzie ich zadaniem będzie rozpoznawanie aromatów. Co ciekawe, publiczność będzie mogła aktywnie uczestniczyć w konkursie, zgadując odpowiedzi i poznając różnorodne pieczywo z całego świata oraz próbki zapachowe.
Druga runda rozpocznie się o 16:00 i będzie koncentrować się na sztuce opisywania pieczywa oraz wywiadach eksperckich. Bezpośrednio po tej części odbędzie się uroczyste wręczenie nagród, podczas którego po raz pierwszy zostanie przyznany tytuł Mistrza Świata Sommelierów Pieczywa.
Ekspercka komisja sędziowska
Oceną uczestników zajmie się doświadczone jury, w którego skład wchodzą:
-
Johann Lafer – znany szef kuchni,
-
Prof. Michael Kleinert,
-
Bernd Kütscher z Federalnej Akademii Weinheim.
Cała trójka związana jest z ruchem sommelierów pieczywa od jego powstania 10 lat temu. Do tej pory kurs ukończyło 279 sommelierów z 12 krajów, a kolejnych 35 osób jest w trakcie szkolenia.
Mistrzostwa Świata Sommelierów Pieczywa na targach iba w Düsseldorfie zapowiadają się jako wyjątkowe wydarzenie pełne fascynujących wyzwań, profesjonalnej wiedzy i niezapomnianych emocji.