Pistacje szturmem zdobyły serca Polaków. Ich delikatny smak i charakterystyczna zielona barwa sprawiły, że stały się jednym z najbardziej pożądanych składników w cukiernictwie. Od lodów, przez kremy i torty, aż po czekolady – pistacjowy trend jest wszędzie. Wydaje się, że na dobre zagościł w polskich cukierniach i kawiarniach.
Podobne artykuły
Jeśli nie czekolada, to co? Alternatywy dla kakaoNiebieskie migdałyKrólowa wakacji jest jednaPistacje – luksusowy składnik w cukiernictwie
Orzechy te od zawsze postrzegane były jako produkt premium, ale jeszcze kilka lat temu nie wykorzystywano ich tak powszechnie w deserach. Dziś niemal każda polska renomowana cukiernia oferuje pistacjowe makaroniki, serniki, bezy czy praliny. Wzrost popularności tego składnika wynika z rosnącej świadomości konsumentów, którzy poszukują nowych, wyrafinowanych smaków. Fenomenem ostatnich miesięcy jest dubajska czekolada – kwintesencja słodkiej elegancji, pojawiająca się nie tylko w formie tabliczki, ale także wielu innych odsłonach.
Irca – pistacjowy ekspert od orzecha do kremu
W Irce od lat kultywujemy pasję do pistacji, od upraw po ich przetwarzanie. Starannie dobieramy wiarygodnych dostawców z całego świata, gwarantujemy jakość i pochodzenie surowców. Posiadamy też własne plantacje na Sycylii, więc znamy ten temat od podszewki. Znajdziesz u nas pełną gamę pistacjowych opcji.
Pistacje w wersji surowej i prażonej, krojoną kostkę pistacjową oraz zmielone pistacje w formie pudru. Idealne do dekoracji!
Czekoladę pistacjową bez sztucznych aromatów i barwników – Sinfonia Pistacchio – do przygotowania korpusów pralin czy tabliczek, ganache’ów, musów czy kremów.
Wiele past do aromatyzowania w tym rafinowaną, gładką Joypaste Pistacchio 100% stworzoną wyłącznie z orzechów, a dla amatorów struktur Joypaste Pesto di Pistacchio, czyli czystą pastę pistacjową z ziarnami wyselekcjonowanych, łuskanych i prażonych pistacji.
Charakteryzuje się ona grubszą strukturą, a także intensywnym i bogatym smakiem, który nadaje dodatek soli, wzmacniającej słodki smak pistacji. Past używać można do aromatyzowania dowolnych produktów cukierniczych: czekolad, kremów, ganache’ów, lodów czy serników.
Bezkonkurencyjny krem pistacjowy? To Chococream Pistacchio zawiera 15% pistacji, ma kremową, smarowalną konsystencję, więc można nadziewać nim pączki czy croissanty, a także używać do ciast czy deserów.
Natomiast jeżeli potrzebujesz więcej pistacjowych wariantów, to znajdziesz u nas też: żel pistacjowy, polewę czy variegatury o różnych konsystencjach.
Czas na nowości w trendzie dubajskiej czekolady – rozwiązania gotowe do zastosowania. Chrupkie nadzienie pralinowe – Pralin Delicrisp Dubai Pistachio, czyli połączenie kremu pistacjowego z chrupiącym ciastem kataifi.
Do stosowania jako nadzienie tabliczek czekolad, pralin, batonów, warstw/przekładek w ciastach/sernikach oraz w croissantach czy pączkach.
Mamy też coś specjalnego dla producentów lodów – to kremowa variegatura Joycream Dubai Pistacchio, którą wyróżnia aromat pistacji z charakterystycznym smakiem ciasta kataifi.
Czy pistacjowy trend zostanie z nami na dłużej?
Wszystko wskazuje na to, że tak! Coraz więcej cukierni i producentów słodyczy wprowadza do swojej oferty pistacjowe nowości, a klienci chętnie sięgają po te zielone, kremowe smakołyki. Trend ten idealnie wpisuje się w rosnącą modę na unikatowe smaki i luksusowe składniki.