Książka „Tradycje kulinarne Polski” Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek została nominowana do cenionej w świecie nagrody Gourmand World Cookbook Awards.
Książka jest nominowana w dwóch kategoriach: Europa Wschodnia oraz Dyplomacja kulinarna. Nie jest to pierwsza nominacja ani też pierwsza nagroda dla autorki. Wcześniejsze jej pozycie choćby z serii o tradycjach kuchni skandynawskich cieszyły się uznaniem podczas minionych edycji konkursu. „Kulinarne tradycje Polski” są dostępne bezpłatnie pod linkiem: https://bunkatura.pl. Rozdanie nagród odbędzie się w czerwcu 2025 roku w Lizbonie. Konkurs Gourmand World Cookbook Awards odbywa się od 1995 roku i jest jednym z najważniejszych światowych wydarzeń poświęconych kulturze kulinarnej. Autorka podkreśla z dumą, że konkurs nazywany jest Kulinarnymi Oskarami. "Tradycje kulinarne Polski" są bezpłatnym ebookiem, który w ograniczonej ilości (1500 sztuk) ukazał się także drukiem w pięknej i starannie wydanej oprawie. Wersja drukowana trafiła do polskich bibliotek i instytucji kultury. Pozycja przedstawia kuchnię Polski od czasów dawnych Słowian po współczesność. „To także opowieść o kulturze kulinarnej, znaczeniu jedzenia świątecznego i jego roli w domowych obrzędach” – pisze Magdalena Tomaszewska-Bolałek. Książka dodatkowo została urozmaicona anegdotami, legendami, opowieściami oraz odniesieniami do literatury i sztuki, co zdecydowanie podnosi jej wartość merytoryczną. Poza tym w pozycji znalazły się także rozdziały poświęcone kuchniom regionalnym oraz rozdział o turystyce kulinarnej. Książkę nie tylko możemy poczytać, ale również posłuchać w formie podcastu podzielonego na kuchnie regionalne.
K.Sz.