Właścicielka szczecińskiej pracowni, Hania Beza, wydała przewodnik na temat słodkich wypieków i deserów, jakie udało jej się spróbować w całej Polsce. Przez półtora roku podróżowała odwiedzając cukiernie w stolicach województw, incydentalnie będąc w mniejszych miasteczkach np. w Wadowicach. Owocem tych podróży jest jej książka.
Premiera pozycji miała miejsce w listopadzie br. Hania pamięta dokładnie moment i datę, kiedy wpadła na pomysł napisania przewodnika. Był to 28 marca 2023 roku w pociągu relacji Gliwice – Szczecin, kiedy zrobiła zdjęcie pięknego zachodu słońca i wtedy przyszedł jej do głowy pomysł, by powstała książka, która pokaże, jak wiele jest lokalnych słodkości, o których wzajemnie nie mamy pojęcia. Hania z wykształcenia jest dziennikarką, o czym opowiadała w jesiennym wydaniu Mistrza Branży w 2023 roku, w którym ukazał się obszerny wywiad z nią. Lubi rozmawiać z ludźmi, słuchać ich historii i kocha słodkości pod każdą postacią. Pasja, ciekawość i umiejętności dziennikarskie to było idealne połącznie, żeby zacząć spełniać wydawnicze marzenia.
Słodkie podróże
Poświęciła półtora roku na podróże kulinarne po Polsce. Odwiedziła łącznie przeszło 26 miast i opisała degustacje słodkich wypieków w 130 miejscach! Postawiła na lokalność, bo taki był cel przyszłej publikacji – pokazać to, co smaczne w danym regionie. – Po prostu wychodząc z pociągu wchodziłam do wybranej cukierni i prosiłam o najbardziej charakterystyczny wypiek, którym zajadają się mieszkańcy – mówi. – Bywało, że odwiedzałam 15 miejsc dziennie kosztując niewielką porcję specjału – dodaje.
W Krakowie smakowała piszingera w znanej cukierence z tradycjami „Michałek” na ul. Krupniczej, w Olsztynie trafiła na cukiernię „Moja”, która słynie z wyrabiania marcepanu królewieckiego, była w Wadowicach, by zjeść słynną kremówkę, zachwycił ją Poznań różnorodnością słodkiego asortymentu, tego tradycyjnego, współczesnego oraz produktów z innych krajów.
Matka chrzestna projektu
Przy wydaniu książki pomagała Hani jej przyjaciółka – Monika Szymanik, która dziś prowadzi księgarnię „Kamienica w lesie”. Wcześniej było to połączenie kawiarni ze sprzedażą książek, aktualnie jest to wyłącznie księgarnia. – To była matka chrzestna projektu – żartuje Hania. – Monika służyła mi potrzebną wiedzą, jeśli chodzi o redakcję i skład przewodnika. Skontaktowała mnie ze sprawdzonymi osobami z branży wydawniczej, co bardzo ułatwiło wydanie – dodaje. W książce znajdziemy również artykuł cenionego w Polsce cukiernika Michała Doroszkiewicza. Opisał cukierniczą historię naszego kraju oraz współczesne podejście do poruszanego tematu. Przewodnik otworzył jej możliwość kontaktu z profesjonalnymi cukiernikami z całego kraju i są tego efekty. Ze „Słodką Polską” jest zapraszana na targi, gdzie może nawiązywać nowe znajomości. Ostatnio była w Warszawie na Festiwalu Tortów i Słodkości. W przyszłym roku szykują się kolejne wyjazdy na targi cukiernicze do Katowic i Warszawy. Cel promocji „Słodkiej Polski” jest zawsze jeden: powiedzieć głośno, co mamy dobrego! – konstatuje autorka. Zachęcamy wszystkich smakoszy do zapoznania się z przewodnikiem i do kulinarnych podróży po naszym kraju.
Książkę można zamówić na stronie Hani Bezy >>> KLIK!
Katarzyna Szarek