Jak bardzo uniwersalnym jest składnikiem przekonali się uczestnicy spotkania prasowego Truskawka w czekoladzie, dedykowanego polskim plantatorom i producentom czekolady.
Podobne artykuły
Truskawka w czekoladzie - zaproszenie na spotkanie prasoweIBA powraca!Najnowocześniejsze rozwiązania dla "słodkiego" biznesuCzerwiec to miesiąc truskawek! Właśnie dlatego 21.062021 odbyło się wyjątkowe spotkanie prasowe, którego sercem i początkiem była plantacja truskawek. Konkretnie, 4 hektarowe pole Manfreda Skrzypczyka, zajmującego się uprawą tego owocu od ponad 30 lat! To właśnie tu, uczestnicy mogli uzbierać “koszyczki” pełne owoców, podjadając przy okazji. To ostatnie jest o tyle istotne, że zazwyczaj przestrzega się przed niemytymi owocami. Jednak nie w tym wypadku. Plantacja Skrzypczyk szczycie się nie tylko wybitnie smacznymi owocami, które nie są zrywane, dopóki owoc w pełni nie dojrzeje, ale też ekologiczną uprawą. Stąd też, jego owoce są droższe, niż wielu innych, ale rodzina z Księżego Lasu (gdzie mieści się ich pole) od lat nie ma problemu ze zbytem.
W swoim apelu nawołuje innych plantatorów do podobnego bezkompromisowego podejścia - dbania o najwyższą jakość truskawek i żądania za nie odpowiedniej ceny. - Nie jest sztuką produkować za bezcen. Trzeba produkować jakość! Małoobszarowe gospodarstwa nie muszą być skazane na biedę i na upadłość, tylko musimy zadbać o jakość i wspólnie jako rolnicy z sercem, którzy uprawiają prawdziwe owoce, powinniśmy wszyscy jednogłośnie wymagać dla nas dobrej ceny za dobry owoc - mówi Skrzypczyk.
Truskawki z księżomłyńskiego pola następnie powędrowały do kuchni restauracji Pod Platanami w Wilkowicach, gdzie zajęli się nim szefowie kuchni z Mikołajem Rey’em na czele. Wraz z Łukaszem Ziembiewiczem oraz Agnieszką Jasińską wykreowali niecodzienne menu wytrawne i słodkie, które łączyło truskawkę i czekoladę. Goście spotkania mogli poczęstować się takimi przysmakami, jak: tatar z łososia z truskawkami, pieczony fileta z indyka w sosie czekoladowym z truskawkami, podany z zielonymi szparagami oraz kruszonką z orzechów laskowych czy też sernik z białej czekolady z truskawkami. O walorach zdrowotnych dań z truskawkami i czekoladą opowiedziała Iwona Zmysło z Zdrowoczesni.pl, a o polskiej bean-to-barowej czekoladzie nasza redaktor, Natalia Aurora Ignacek, która w bardzo trudnych warunkach (temperatura sięgała niemal 30℃) poprowadziła degustację czekolady Beskid chocolate, którą kucharze użyli do wszystkich potraw.
Spotkanie jest częścią ogólnopolskiego projektu Czas na Polskie superowoce, którym koordynuje Maciej Dolata. Projekt ma na celu integrować środowiska plantatorów polskich owoców, a także środowisko gastronomiczne. Integracja pomaga budować świadomości walorów i nawyk codziennej konsumpcji świeżych owoców i ich przetworów.
Zdjęcia: Sabina Gruszkiewicz (Tasty Silesia) oraz Małgorzata Skrzypczyk
Więcej informacji o projekcie Czas na Polskie Superowoce >>> KLIK!