Od 5 lat w Zespole Szkół Ekonomiczno-Usługowych im. F. Chopina w Żychlinie odbywa się ogólnopolski konkurs na artystyczne dekorowanie pierników dekor - PIERNIK art, kierowany do uczniów szkół gastronomicznych. Główną
organizatorką przedsięwzięcia jest nauczycielka Katarzyna Hryciuk.
Podobne artykuły
Japonia Mistrzem Świata w Cukiernictwie w 2025 rokuPolski cukiernik zdobył 1. miejsce na świecie w konkursie Lorena’s SweetsJest jeszcze dla nas nadzieja...Konkurs cieszy się on dużą popularnością, o czym świadczy fakt, iż w tym roku do Żychlina zjechali uczniowie z Tarnowa, Lublina, Łodzi, Cieszyna i Opola. Piąta edycja konkursu miała formułę dwudniową, pierwszego dnia uczniowie uczestniczyli w warsztatach przeprowadzonych przez Beatę Młynarczak ze Słodki Decor, a kolejnego przygotowali ekspozycję z przywiezionych pierników o tematyce „Święta pachnące lasem”, następnie na żywo lukrowali piernika konkursowego. W dekorPIERNIKart oceniało profesjonalne jury w składzie: przewodnicząca Agata Kubacka oraz Beata Młynarczak, Daria Marszałek i redaktor naczelna „Mistrz Branży” Natalia Urbanek.
Wyłonienie laureatów było bardzo trudne, gdyż poziom prac okazał się niezwykle wysoki. Po burzliwych obradach zwyciężczynią została Karolina Gwizdała z ZSEG w Cieszynie, II miejsce zdobyła Martyna Biernat z ZSEU w Żychlinie, zaś III miejsce Milena Blaut z ZSZ nr 4 W Opolu. Z kolei wyróżnienia specjalne trafiły do Igi Doleckiej z ZS nr 5 w Lublinie i Olhi Korniienko z ZSG w Łodzi, a wyróżnienia do Emilii Śmiertka i Wiktorii Sikory z ZSEG w Tarnowie.
Swoją obecnością zaszczycili: Justyna Wawrzyniak, dyrektor Delegatury w Koninie, Kuratorium Oświaty w Poznaniu, oraz Ewelina Rapeła, naczelnik Wydziału Rozwoju i Promocji Starostwa Powiatowego w Koninie. Wydarzenie to na stałe wpisało się w program szkoły oraz Starostwa Powiatu Konińskiego. Konkurs jest organizowany w ramach przedsięwzięcia „Szanujemy i kultywujemy polskie tradycje” i od początku objęty jest patronatem starosty konińskiego, a także Wielkopolskiego Kuratora Oświaty, „Mistrza Branży” i Expo Sweet.