Bunge szeroko wspiera rozwój rzemiosła cukierniczo-piekarskiego w Polsce za pośrednictwem projektu Akademia Mistrza. Zapewnia profesjonalne warsztaty rozwijające umiejętności rzemieślnicze, szkolenia biznesowe oraz spotkania networkingowe.
Podobne artykuły
Rusza „Polska od Kuchni”Japonia Mistrzem Świata w Cukiernictwie w 2025 rokuV edycja Dekor-PIERNIK-Art. Wyniki konkursu i zjawiskowe praceInspiruje i edukuje profesjonalistów, a take aktywizuje modych adeptów sztuki cukierniczej poprzez konkurs bake & Play.
19 lutego wystartowała kolejna edycja konkursu Bake & Play. Uczestnicy z pewnością znowu zaskoczą kreatywnością, talentem i nowatorskim podejściem do słodkich arcydzieł. To już VII odsłona tego konkursu. Wyjątkowa, ponieważ skierowana jest również do nauczycieli, którzy motywując swoich uczniów do udziału, będą mieli możliwość wygrania cennych nagród do szkolnych pracowni. – Cieszy nas, że młodzież kształcąca się w szkołach branżowych zaczyna dostrzegać, że zawód cukiernika to ciekawy i rozwojowy kierunek. Dlatego chcemy wyjść im naprzeciw, wspomóc ich w rozwoju zainteresowań. Chcemy też wesprzeć szkoły – podkreśla Justyna Pazura, brand manager Bunge.
Wszystko dla młodych
Pomysłodawcą konkursu jest Jacek Zięba, menedżer ds. rozwoju rynku w Bunge, a twarzą wydarzenia mistrz świata w cukiernictwie oraz ekspert i trener Akademii Mistrza – Mieczysław Chojnowski, który doskonale sprawdza się w roli nauczyciela młodzieży. – Dla części uczniów udział w warsztatach Akademii Mistrza dla Szkół stał się początkiem kariery, którą wciąż rozwijają. Takie inicjatywy jak nasz konkurs sprzyjają odkrywaniu talentów, które bez wsparcia być może nie miałyby szansy na to, by zaistnieć, by rozwijać swój potencjał – dodaje Justyna Pazura.
Bake & Play – szansa dla młodych
Ideą konkursu jest zmotywowanie młodego pokolenia do zainteresowania się bogactwem świata cukierniczego – odkryciem technik, surowców, narzędzi. Pokazanie, że branża ta oferuje coś więcej, może stanowić pole do kreatywnego tworzenia. A także zaprezentowania siebie! Nadeszła już pora, by obok szefa kuchni z dumą pokazać zdolnych i ambitnych cukierników! Oni także mogą błyszczeć, prezentując swoje artystyczne talenty i inspirując do tego, by słodkości były jeszcze bardziej apetyczne.
Do udziału w Bake & Play zapraszamy przede wszystkim uczniów szkół branżowych, ale mogą też w nim wystartować pasjonaci, dla których przygotowywanie tortów to prawdziwa gratka, prowadzący cukierniczego bloga lub prezentujący swoje wypieki w mediach społecznościowych. Ważne jest spełnienie dwóch warunków: trzeba mieć od 15 do 19 lat i kochać słodkie wyzwania.
Udział w Bake & Play to szansa, by zdobyć cenne nagrody, pokazać branży swój talent, a przede wszystkim dobrze się przy tym bawić.
Co można wygrać?
W VII edycji konkursu zdobywcy trzech pierwszych miejsc otrzymają odpowiednio: mikser KitchenAid, słuchawki bezprzewodowe Sony ULT Power Sound i blender Bosch ErgoMaster Serie 6. Ich sylwetki zagoszczą także na łamach „Mistrza Branży". Z kolei wyróżnieni wzbogacą swój zbiór w książki mistrzyni pierników Igi Sarzyńskiej, a ci, którzy jako pierwsi zgłoszą się do zabawy, otrzymają profesjonalne formy silikonowe. W tym roku docenione zostaną także szkoły branżowe i nauczyciele, wspierający uczniów w rozwoju talentu, motywujący do tego, by podejmowali wyzwania i pokazywali swoje prace światu. Trzy szkoły, które będą reprezentowane przez największą liczbę uczestników (nie mniej niż 10), zostaną nagrodzone: robotem uniwersalnym marki Kenwood Chef XL Kitchen Machine oraz wizytą mistrza świata w cukiernictwie Mieczysława Chojnowskiego, który poprowadzi w placówce warsztaty Urok czekolady. – To niezwykła okazja, by podpatrzeć sztukę pracy z czekoladą i nie tylko. Zapytać profesjonalistę o wszelkie aspekty cukierniczego fachu. Nieraz, słuchając relacji z takich wydarzeń, dowiadywałam się, że dla wielu to pierwszy raz, kiedy spotykają się z prawdziwą czekoladą dla profesjonalistów i widzą, jak się ją temperuje. Mieczysław to osoba zaangażowana, ale niezwykle cierpliwa i otwarta, potrafi stworzyć klimat do pracy i nauki – zaznacza manager projektu.
Słodkie żywioły
Tegoroczny temat zmagań pobudza do kreatywności, są nim bowiem 4 żywioły: ziemia, woda, powietrze i ogień. Sposobów jego interpretacji jest wiele. Można stworzyć tort poruszający kwestie ochrony środowiska, np. niebezpieczeństw związanych z zatruciem wody czy powietrza. Pokazać życie ukryte w morskich głębinach albo w amazońskiej dżungli.
Prace konkursowe będą przyjmowane do 7 kwietnia. Ogłoszenie wyników nastąpi 11 kwietnia.
* * *
Więcej informacji dotyczących konkursu można znaleźć na Facebooku:
www.akademiamistrza.pl/bake-and-play/