autor: Paulina Bywalec, kl. II SC, ZS im. W. Witosa w Suchej Beskidzkiej, nauczyciel: Krzysztof Maciejowski
RECEPTURA
275 g mąki pszennej
200 g cukru kryształu
200 g cukru trzcinowego
188 g jajek
313 g margaryny
50 g miodu
13 g proszku do pieczenia
13 g aromatu
3 g cynamonu
500 g płatków owsianych
125 g pestek słonecznika
125 g rodzynek
125 g suszonych śliwek
125 g suszonych moreli
125 g suszonych daktyli
125 g wiórków kokosowych
PRZYGOTOWANIE
Napowietrzyć margarynę z cukrem kryształem i trzcinowym, dodać jaja, aromat oraz miód. Wymieszać. Następnie dodać wszystkie suszone owoce, płatki owsiane, pestki słonecznika, rodzynki oraz wiórki kokosowe. Na koniec dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Wymieszać na jednolitą masę.
Formować kulki o średnicy 5 cm, lekko spłaszczyć i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 180oC przez 5-10 minut.
o