autor: Katarzyna Kowalczyk, kl. II, ZSZ Zespół Edukacyjno-Wychowawczych w Lwówku Śl., kwalifikacje: technologie produkcji cukierniczej, nauczyciel: Alicja Szajny-Flak, opis technologiczny: Mirosława E. Bełza
RECEPTURA
3 szklanki mąki pszennej typ 500
0,5 l mleka
1 opakowanie cukru wanilinowego
130 ml oleju słonecznikowego
1 szklanka cukru drobnego kryształ
3 łyżki kakao
2 łyżki dżemu wiśniowego
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu
1 jajo
aromat migdałowy
cukier puder do posypania lub polewa czekoladowa
PRZYGOTOWANIE
Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną, dodać: cukier, cukier wanilinowy, kakao, przyprawę do piernika, cynamon. Dokładnie wymieszać. Następnie wlać ciepłe mleko, olej, dodać dżem, jajko i kilka kropel aromatu migdałowego. Wszystko połączyć mikserem, początkowo na wolnych obrotach. Ciasto można wzbogacić dodatkiem suszonych pokrojonych śliwek, jabłek lub orzechów. Gotowy półprodukt wylewać na blachę pokrytą papierem pergaminowym lub wysmarowaną tłuszczem. Piec w temp 180oC przez 40-45 minut. Po ostudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową. Udekorować.