Praca zakwalifikowana do finału II Mistrzostw Polski Uczniów Szkół Cukierniczych, ExpoSweet 2012
Autorzy: Michał Cybulski, Michał Karlikowski
Nauczyciel/opiekun: Wioleta Witkowska
Wsparcie: Firma BAKELS POLSKA Sp. z o.o.
Lista surowców
Biszkopt:
- 16 jaj
- 0,48 kg cukru
- 0,48 kg mąki
Butter creme:
- 0,15 kg masła
- 0,15 kg margaryny
- 0,75 kg cukru pudru
- 12 łyżek mleka
- aromat śmietankowy
Raspberry creme:
- 1 kg sera mascarpone
- 1 l śmietany 36%
- 50 g żelatyny
- 200 g cukru pudru
- 3 cukry wanilinowe
- 1 kg malin
- 2 galaretki malinowe
Poncz:
- 400 ml wody
- 2 cytryny
- 0,05 kg cukru
- 100 ml spirytusu
Dekoracja:
- 1,5 kg lukru plastycznego białego
- 0,25 kg lukru plastycznego czernego
- 12 g gumy celulozowej
- 12 g kleju cukrowego
- 0,1 kg mąki ziemniacznej
Sporządzić dwa blaty ciasta biszkoptowego.
Masło i margarynę na butter creme utrzeć z cukrem pudrem, dodając po łyżce mleka na puszystą masę. Pod koniec ucierania dodać aromat.
Śmietankę na Raspberry creme ubić z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, pod koniec ubijania dodawać rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody, tężejącą żelatynę i serek mascarpone. Maliny przetrzeć i połączyć z wystudzonymi galaretkami, rozpuszczonymi w ¼ wody przewidzianej w przepisie na opakowaniu.
Wodę na poncz przegotować, osłodzić i wystudzić, dodać sok z cytryn i spirytus.
Blaty biszkoptowe przeciąć, nasączyć ponczem. Na każdą warstwę nałożyć mus malinowy i krem. Przykrywamy kolejną nasączoną warstwą. Wierzch i boki tortu smarujemy Butter creme'em.
Biały lukier plastyczny rozwałkowujemy na blacie posypanym mąką ziemniaczaną i powlekamy nim tort.
Dekorujemy.
Tort dekorowany jest w stylu angielskim. Powleczony białym lukrem plastycznym, każde piętro ozdobione wstążką z czarnego lukru plastycznego. Ponadto do dekoracji użyliśmy kwiatów z lukru plastycznego. Są to kwiaty, wycinane wykrawaczkami do płatków róży, następnie płatki są rozciągane narzędziem kulkowym, łączone za pomocą kleju cukrowego, uwieńczone środkiem wykonanym z rozpuszczonego czarnego lukru plastycznego wyciśniętego przez tulejkę.