uczeń: Angelika Sałapatek
ZS. im. Wincentego Witosa w Suchej Beskidzkiej
Ciasto
60 dag mąki
30 dag margaryny
4 łyżki miodu
2 jaja
4 łyżeczki sody
30 dag cukru pudru
Wykonanie
Mąkę przesiać, dodać cukier puder i sodę, posiekać z margaryną. Następnie dodać jaja i miód, i zarobić ciasto. Podzielić na 4 części i upiec w temp. 180-200°C.
Krem
1 masło
1 margaryna
6 żółtek
25 dag cukru
1 l mleka
18 dag mąki
1 cukier waniliowy
20 dag suszonych śliwek
Wykonanie
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, połączyć z mąką i ciepłym mlekiem. Ugotować do konsystencji budyniu, po czym dobrze go schłodzić i dodać do napowietrzonego tłuszczu. Na końcu dodać pokrojone suszone śliwki i 50 ml spirytusu. Krem podzielić na cztery części i dodać: do pierwszej 1 łyżkę kawy, do drugiej olejek waniliowy, do trzeciej 2 łyżki kajmaku, a do czwartej 2 łyżki orzechów.
Ciasto przekładać kremem budyniowym, a na koniec wykończyć polewą.
Nauczyciel: Krzysztof Maciejewski