autor: Uldo
niezbędne produkty Uldo:
→ Uldo Ciasto Czekoladowe → Uldo Bita Śmietana → Uldo Stabilizator Neutralny
Receptura na ciasto 60x40 cm
Blat czekoladowy
1000 g Uldo Ciasto Czekoladowe
500 g jaja
500 g olej
200 g woda (zimna)
-----------------------------
2200 g Razem
150 g dżem z czarnej porzeczki
Składniki ciasta na blat czekoladowy wymieszać wg receptury w ubijarce cukierniczej płaskim mieszadłem (liściem) do połączenia składników (ok. 2 min., wolne obroty). Masę czekoladową rozłożyć na blachę o wym. 60x40 cm, wyłożoną papierem pergaminowym. Piec w temperaturze 200°C przez około 20 min. Po wypieczeniu i wystudzeniu blat posmarować dżemem z czarnej porzeczki.
Masa śmietanowo - twarogowa
600 g Uldo Bita Śmietana
1200 g woda (zimna przegotowana)/ mleko
1000 g twaróg mielony naturalny
400 g Uldo Stabilizator Neutralny
500 g woda (ciepła ok. 30°C)
---------------------------------------
3700 g Razem
Śmietanę ubijać 5 min. na szybkich obrotach, po ubiciu dodać twaróg i całość wymieszać na średnich obrotach. Po połączeniu śmietany i twarogu dodać wcześniej przygotowany stabilizator i delikatnie mieszać. Tak przygotowaną masę wylać na wcześniej przygotowany blat czekoladowy i włożyć do chłodni do zastygnięcia.
Wykończenie
1050 g woda
150 g galaretka
-----------------------
1200 g Razem
Po zastygnięciu masy na wierzch wylać przygotowaną wcześniej galaretkę.