autor: Piotr Nowak, technolog, Centrum Polska
Zaletą ciasta wiedeńskiego jest jego uniwersalność i możliwość urozmaicania asortymentu prawie że w nieskończoność. Jedną z wersji wiedeńskiego jest ciasto „piaskowe”, wilgotne, biszkoptowo-tłuszczowe, które jest dobrą bazą pod owoce czy ciastka deserowe. Liczba wariacji smakowych czy ułożenia warstw nie ma granic. Poniżej jedna z takich propozycji z lekkim kremem śmietankowo-herbacianym.
RECEPTURA I
Ciasto piaskowe z makiem
1500 g mieszanki Wienercake Dossche Mills
900 g oleju
750 g jaj
200 g maku „Perła Mak” Centrum Polska
2 g aromatu bakaliowego Centrum Polska
Wszystkie składniki, poza makiem, mieszamy na średnich obrotach przez ok. 3-4 minuty, używając płaskiego mieszadła. Pod koniec dodajemy mak i aromat bakaliowy.
Nadzienie serowe
1000 g sera białego mielonego
200 g jajka
200 g naparu herbacianego
100 g budyniu
Zmielony ser, jajko, wystudzony napar z aromatycznej herbaty oraz budyń mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Gotową masę szprycujemy na przygotowane ciasto piaskowe z makiem. Wypiekamy w temp. 180°C przez ok. 25-30 minut.
Delikatny krem śmietankowo-herbaciany
1500 g śmietany kremówki
100 g cukru kryształu
50 g cukru waniliowego
150 g naparu herbacianego
30 g żelatyny
Kremówkę z cukrem i cukrem waniliowym ubijamy, łączymy z żelatyną namoczoną z przygotowanym wcześniej naparem z aromatycznej herbaty. Przykrywamy wystudzony blat i chłodzimy.
Dekoracja
Żel na zimno
Ziarna kawy, drylowane, kandyzowane wiśnie, wiórki czekolady, migdały
W recepturze zastosowano:
• Wienercake Dossche Mills - mieszanka do przygotowania ciast biszkoptowo-tłuszczowych,
• Aromat bakaliowy Centrum Polska,
• „Perła Mak” Centrum Polska - sparzony i zmielony mak o wyraźnym, aromatycznym smaku.