Na przełomie września i października pawilony nr 5 i 5A Międzynarodowych Targów Poznańskich wypełniły się ogromnymi stoiskami polskich i zagranicznych dostawców maszyn, urządzeń oraz akcesoriów. Drugą silną grupą wystawców stanowili producenci komponentów dla piekarni i cukierni.
Podobne artykuły
Zdobądź wejściówki na targi Polagra Food 2020Art of Taste ODWOŁANYHistoryczny Kongres Światowej Unii Piekarzy i CukiernikówLiczba zwiedzających przełożyła się na liczbę pozyskanych kontaktów biznesowych, co świadczy o tym, że właściciele piekarni i cukierni chcą inwestować i się rozwijać.
Poznań ze swoją renomą i najszerszą, najbardziej kompleksową ofertą dla branży przyciąga przedsiębiorców z całej Polski i za granicy (nie tylko ze Wschodu; w tym roku targi gościły rzemieślników z całego świata, którzy przyjechali do Poznania na I Światowy Kongres połączonych organizacji branżowych – Światowej Unii Piekarzy UIB z Międzynarodowym Związkiem Cukierników UIPCG). Tym bardziej dziwił brak znanych dużych firm, w tym producentów czekolady. Korzystały zatem firmy, które się wystawiły.
Złoto dla najlepszych
Na kilka tygodni przed rozpoczęciem targów poznaliśmy listę produktów nagrodzonych Złotym Medalem MTP (patrz ramka), co umożliwiło szeroką promocję zwycięzców konkursu w mediach. Ta forma promocji została doceniona przez wystawców, którzy zauważyli większą świadomość i zakres posiadanych informacji na ich temat wśród zwiedzających.
Produkty ze ZŁOTYM MEDALEM 2014 |
Wiedza i praktyka
Międzynarodowe Targi Poznańskie skoncentrowały się na tym, aby program wydarzeń i tematyka prezentacji oraz szkoleń dostarczyły branży technologii spożywczych fachowego wsparcia w znalezieniu rozwiązań biznesowych, handlowych i marketingowych. Ich zadaniem było pomóc wymyślać nowe, atrakcyjne koncepcje biznesu i jego rozwoju. Nie zabrakło również specjalistycznych seminariów, których tematyka dotyczyła zmian w przepisach prawa ekologicznego (został przygotowany m.in. punkt konsultacyjny ds. legalnego użytkowania urządzeń chłodniczych) oraz zakresu optymalizacji zarządzaniem finansami przedsiębiorstwa.
Codziennie na przestrzeni FORUM Piekarskiego można było podziwiać zdolności piekarzy, którzy prezentowali najnowsze, najbardziej aktualne trendy wypieku pieczywa i technologię produkcji różnych rodzajów chleba. Na FORUMU Cukierniczym mistrzowie tworzyli dekoracje z masy cukrowej, karmelu lub czekolady. Ogromnym zainteresowaniem wśród zwiedzających cieszyły się ekspozycje specjalne, jak Strefa „SKLEPY – aranżacje, wyposażenie, zarządzanie” oraz Strefa Niszy, Innowacji i Tradycji, która pozwalała odkryć potencjał tradycyjnych technologii w tworzeniu innowacyjnych produktów.
Rekordową frekwencję zdobyło szkolenie z nowych przepisów znakowania produktów opakowanych współorganizowanych z Polską Federacją Producentów Żywności. Równie ogromnym zainteresowaniem cieszyły się szkolenia dr Marka Borowińskiego z marketingu, na których już w niedzielę rano organizatorzy odnotowali pełną frekwencję i tak było przy każdym kolejnym temacie szkolenia przez dwa dni.
Spotkajmy się ponownie!
Kolejne spotkanie branży piekarskiej i cukierniczej odbędzie się 10-13 października 2015 r. w Lublinie podczas 5. Targów Przemysłu Piekarskiego i Cukierniczego BAKEPOL. Na kolejną odsłonę targów POLAGRA-TECH w zestawieniu Salonu Technologii Piekarskich i Cukierniczych z Salonem Technologii Spożywczych zapraszamy jesienią 2016 r. do Poznania!
Stoiska nagrodzone ACANTHUS AUREUS 2014 |