Jak uczynić tegoroczną Gwiazdkę jeszcze bardziej apetyczną? Sprezentuj sobie nowe wydanie Mistrza Branży pełne gwiazd cukiernictwa, niebiańskich słodkości i praktycznych porad, które uprzyjemnią czas świątecznych przygotowań, a potem zasłużonego odpoczynku.
Podobne artykuły
Branża nabiera rozpędu - czerwcowe wydanie Mistrza BranżyPrzekuj kryzys w sukces! Z majowym Mistrzem BranżyMarcowy Mistrz BranżyJak co roku, w grudniu oddajemy w Wasze ręce wyjątkowo bogate wydanie „Mistrza Branży”. Bogate w wywiady, merytoryczne artykuły i oczywiście pękające z dumy z powodu sukcesów polskich cukierników i dekoratorów cukierniczych za granicą. Końcówka 2015 r. była dla nich wyjątkowo udana: 3. miejsce w Szanghaju, 1. miejsce w Mediolanie oraz 1. miejsce w Czechach. Chwalimy również kobiety branży, gdyż z roku na rok zajmują coraz mocniejszą pozycję obok męskiej ekipy. Chwalimy się w końcu też naszymi polskimi tradycjami, prezentując bogaty zbiór smakowitych receptur świątecznych.
Nie byłoby tych wszystkich sukcesów, gdyby nie umiejętność współpracy między cukiernikami, zwłaszcza przekazywania wiedzy i doświadczenia młodemu pokoleniu. I właśnie temu zagadnieniu poświęcona jest Rozmowa Mistrza Branży, w której udział wzięli mistrz Mieczysław Chojnowski oraz jego uczeń – Michał Kumur. Na co dzień są partnerami w ciekawym projekcie "Akademia Mistrza dla Szkół", w którym Michał z ucznia staje się nauczycielem! O malejących granicach między tymi rolami, trudnościach współpracy i korzyściach wymiany doświadczeń młodego i starszego pokolenia przeczytacie w najnowszym wywiadzie.
To właśnie dzięki przekazywaniu wiedzy i doświadczenia młodszemu pokoleniu w Polsce dobrze ma się tradycja, a dawne receptury są odtwarzane w doskonały sposób. Doświadczamy tego zwłaszcza, gdy nadchodzą święta i trzeba przygotować wyborne makowce, pierniki, keksy... Zarówno młodsi, jak i bardziej doświadczeni cukiernicy po mistrzowsku żonglują tradycyjnymi recepturami, by stworzyć własne wariacje znanych świątecznych słodkości i wypieków. Swoimi pomysłami dzielą się na łamach tego numeru, inspirując do dalszych eksperymentów.
Mak, orzechy, figi, skórka pomarańczy... Świąteczne wypieki trudno wyobrazić sobie bez niektórych tradycyjnych już dodatków. Jednym ze słodkich elementów bezbłędnie kojarzonym z Bożym Narodzeniem jest marcepan. Coraz częściej jednak marcepan ustępuje miejsca swojemu tańszemu zamiennikowi – percepanowi. Zaczęło się od łączenia marcepana z percepanem, a dziś w Niemczech percepan bezpardonowo wypiera masę marcepanową ze słynnego Christstollen, w Szwajcarii zadomowił się w tradycyjnych ciasteczkach Appenzeller. W końcu surowiec ten, pozyskiwany z pestek brzoskwiń czy moreli, choć tańszy w produkcji, wcale nie jest mniej szlachetnym surowcem, przekonuje Piotr Ławrowski w najnowszym artykule "Percepan – nie mylić z marcepanem".
Jeszcze trudniej jest nam sobie wyobrazić okres zimowy bez czekolady. To właśnie ona jest najchętniej wybierana przez konsumentów zarówno w postaci przekąski, jak i też wykwintnych deserów i jako ulubiony dodatek do ciast, np. piernika. Jej też poświęcamy sporo miejsca w tym wydaniu, pokazując, że jest produktem niezwykle plastycznym, ale też trudnym do obróbki. Dlatego właśnie tak ogromną popularnością cieszy się paryski Salon du Chocolat, czyli jedyne międzynarodowe targi poświęcone temu surowcowi. Wielkim prestiżem otoczony jest też konkurs World Chocolate Masters, będący częścią targów, który ma wyłonić najlepszego chocolatiere świata.
Gorąco zachęcamy Was do przeczytania relacji z pierwszej ręki z obu tych wydarzeń oraz podziwiania zdjęć prezentujących kunszt uczestników WCM, w tym naszego reprezentanta - Łukasza Anioła.
Jak dało się zauważyć w Paryżu, świat czekolady jest dominantą męskiego grona. Dlaczego tak jest? Czyżby kobiety były mniej pracowite? Albo zdolne? A może jest tak, że po prostu mniej potrafią się chwalić swoimi talentami? O tym rozmawiamy z znakomitą polską chocolatiere Katarzyną Wrzesińską, która właśnie z miłości do czekolady postanowiła zostać na stałe na Islandii, gdzie pracuje pod okiem najwybitniejszego cukiernika Skandynawii.
O walczeniu z kompleksem niższości opowiada również Alina Śmiłowska, prezentując nową postać, która wyrasta z walki o równouprawnienie kobiet –Shero. W jej tekście, będącym podsumowaniem wykładu i warsztatów zorganizowanych w ramach Spotkania dla Kobiet Branży (11 października 2015, Bakepol), przeczytacie m.in. o zgubnym nałogu dążeniu do doskonałości, znajdziecie również dowody na to, że kobiety to niekoniecznie słaba płeć.
Co roku w okresie jesienno-zimowym właściciele lodziarni zastanawiają się, jak przyciągnąć zmarzniętych klientów do kupienia ich lodowych produktów. Nawet nowe zaskakujące smaki lodów nie są często w stanie ich do tego przekonać. Chyba że lody będą robione na oczach klientów w bardzo niecodzienny sposób! Z takiego założenia wyszli właściciele pierwszej molekularnej lodziarni – Adam Klinowski i Paweł Nałęcz. Ich Nitro Lody powstają bowiem przy użyciu ciekłego azotu!
Co jeszcze poleca "Mistrz Branży" na święta? Zapraszamy do zapoznania się ze spisem treści.
Spis treści
Rozmowa Mistrza Branży
Mistrz i uczeń – cukiernictwo na cztery ręce – rozmowa z Michałem Kumur i Mieczysławem Chojnowskim
Kobieta i czekolada – rozmowa z Katarzyną Wrzesińską
Ludzie i ich pasje
Lody w stylu nitro
Efektywne zarządzanie
Jak dodatkowo zaoszczędzić na energii elektrycznej
Shero z perspektywy kobiet biznesu
Edukacja
Skuteczna reklama w portalu Facebook
Kulisy produkcji
Jedna do wszystkiego – komorowa myjka Guggenberger
Percepan – nie mylić z marcepanem
Krucha natura tarty
Boże Narodzenie dla głodnych świata i smaków
Formowanie liści z ciasta martwego
Receptury Świąteczne – Plebiscyt
Receptury Mistrzów
Panpepato
Panna cotta kawa/limetka
Tarta karmelowa z orzechami
Tarta z kremem kasztanowym
receptura Marcin Zych
Torcik "Czapka Mikołaja"
Ciasto drożdżowe z makiem
Torcik Malibu
Świąteczny torcik gruszkowo - żurawinowy
Torcik Cherry
Bułka ciemna ze słonecznikiem
Świąteczne makaroniki z kajmakiem
Piernik z makiem
„Cynamonki”
Tort gruszkowy z nutą cynamonu
Kostka piernikowo-czekoladowa z czarną porzeczką
Kruche rogaliki z kapustą i grzybami
Receptury Uczniów
Choinki z kolorowych słodkich bombek , Migdałek Świąteczny
Keks czekoladowy, Choinkowe babeczki Kinder Bueno
Czekoladowo-pomarańczowa fantazja, Gwiezdna Słodycz
Piernikowa Choinka, Świąteczne bułki szarłatki (amarantuski)
Świąteczna pokusa, Świąteczny domek z piernika Świąteczny
Sprzedaż i ekspozycja
N jak nazwa żywności
Sprzedawca pieczywa
Mieć pojecie o pieczywie - przewodnik dla sprzedawcy
Świąteczne traktowanie pieczywa
Jak wybrać odpowiedni sprzęt fotograficzny?
Flash News
Zobacz na ISSUU katalog reklamowy grudzień 2015 lub ściągnij PDF
Numery wydane:
Mistrz Branży styczeń-luty 2012 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży marzec 2012 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży kwiecień 2012 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży maj 2012 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży lipiec 2012 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży wrzesień 2012 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży listopad 2012 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży grudzień 2012 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży styczeń 2013 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży luty 2013 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży marzec 2013 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży kwiecień 2013 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży maj 2013 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży lipiec-sierpień 2013 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży wrzesień 2013 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży październik 2013 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży listopad-grudzień 2013 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży styczeń 2014 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży luty 2014 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży marzec 2014 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży kwiecień 2014 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży maj-czerwiec 2014 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży lipiec-sierpień 2014 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży wrzesień 2014 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży październik 2014 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży listopad 2014 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży grudzień 2014 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży styczeń 2015 tutaj
Mistrz Branży luty 2015 tutaj
Mistrz Branży marzec 2015 tutaj
Mistrz Branży kwiecień 2015 tutaj
Mistrz Branży maj-czerwiec 2015 tutaj
Mistrz Branży lipiec-sierpień 2015 tutaj
Mistrz Branży wrzesień 2015 tutaj
Mistrz Branży październik 2015 tutaj
Zapraszamy do lektury. Naprawdę warto!
Zamów prenumeratę Mistrza Branży
nr tel. 32 729 96 80
email: prenumerata@MistrzBranzy.pl
Cena prenumeraty: roczna 149 zł brutto
więcej informacji o prenumeracie