W czerwcowym wydaniu "Mistrza Branży" piszemy: o żelaznych zasadach Sylwii Krębuszewskiej-Kozieł, umiejętności przewidywania i sukcesie żywieckiej Piekarni Cukierni Gałuszka. O rzemieślniczym pieczywie bezglutenowym Bogdana Smolorza. O kulturze żywieniowej, która pozwoli od nowa spojrzeć na sklepy firmowe piekarni i cukierni.
Podobne artykuły
Branża nabiera rozpędu - czerwcowe wydanie Mistrza BranżyPrzekuj kryzys w sukces! Z majowym Mistrzem BranżyMarcowy Mistrz BranżyAmbitne rzemiosło, czyli jakie? Nowocześnie zarządzane? Z siecią sklepów spiętą w sieć informatyczną z elektronicznymi gadżetami reklamowymi? A może rzemiosło, które próbuje swych sił w nowych rewirach, jak świeże pieczywo bezglutenowe? W najnowszym wydaniu "Mistrza Branży" prezentujemy różnych właścicieli, ich różne sposoby rozwoju rzemiosła, ale jednocześnie osoby o podobnych wartościach w życiu i biznesie, bo przywiązanych do tradycyjnej technologii produkcji.
W pierwszej kolejności zapraszamy na spotkanie z Sylwią Krębuszewską-Kozieł, współwłaścicielką Piekarni Cukierni Gałuszka w Żywcu. Ta Pani już nieraz zaskoczyła branżę swoimi pomysłami! Ma jasno określone poglądy, żelazne zasady i dlatego nie owija w bawełnę, o czym przekonaliśmy się osobiście. Ale ma też rewelacyjne wyczucie rynku, które pozwala jej na kolejne trafne posunięcia w biznesie. W piekarni dziadków wdrożyła HACCP, zanim Polska weszła do UE, wiele lat temu zmieniła tradycyjny system zarządzania firmą na system informatyczny. Do pomysłu z regularnie organizowanymi warsztatami dla najmłodszych dodała jeszcze warsztaty dla..... Dla kogo? O tym, dla kogo otwiera podwoje nowej piekarni, a także o fundamentalnych wartościach, kontynuacji polskich tradycji piekarskich, o przyszłości rzemiosła – dowiecie się w głównym wywiadzie numeru.
Z wizytą udaliśmy się również do mistrza Bogdana Smolorza, który w piekarstwie ewidentnie lubi zadania z gwiazdką. Powód? Po rozwinięciu biopiekarni otworzył oddzielną, certyfikowaną pracownię do wypieku świeżego, rzemieślniczego pieczywa bezglutenowego. Zapytaliśmy go o to, dlaczego tak długo przygotowywał się do nowej pracowni, ile kosztuje certyfikacja i badania produktów bezglutenowych, a przede wszystkim w czym tkwi sekret smaczego i bezpiecznego pieczywa bezglutenowego oraz w jakiej cenie można kupić taki chleb.
Sztuka prowadzenia firmy to sztuka dostosowywania się do potrzeb współczesności i przewidywania przyszłości – czego przykładem są nasi rozmówcy. Z dużym zainteresowaniem obserwujemy zmiany w mentalności Polaków, w ich trybie życia i co za tym idzie – szeroko rozumianej konsumpcji. Ale z jeszcze większym zainteresowaniem obserwujemy, jak pod ich wpływem zmieniają się piekarnie i cukiernie. A jak mogą się jeszcze zmienić? O to zapytaliśmy dr Magdalenę Tomaszewską-Bolałek, która specjalnie dla Czytelników MB przygotowała rekonesans megatrendów, trendów i rodzących się zmian w kulturze żywieniowej Polaków. Czy pozwoli to spojrzeć na sklep firmowy z szerszej perspektywy?
Dodatkowo sprawdziliśmy, jak wyglądają niektóre sklepy firmowe z pieczywem, co w nich nie gra i dlaczego. Nasz ekspert – audytor punktów sprzedaży – nie tylko zwraca uwagę na najczęstsze błędy w promocji i ekspozycji produktów w sklepach firmowych, ale także daje cenne wskazówki, jak je wyeliminować. Ponadto porozmawiamy o wyższości dobrych manier nad sztuką sprzedaży.
Dla tych, którzy lubią tutoriale i na dodatek mają słabość do czekolady, z pewnością zainteresują pomysły Joanny Olszewskiej (Sempre) oraz Pawła Górnego (100% czekolady) na kreatywne sposoby dekorowania pralin. Część teoretyczną o sposobach dekorawania czekoladek pisze Piotr Ławrowski.
Sprawdź, o czym jeszcze piszemy w wydaniu czerwcowym "Mistrza Branży"
SPIS TREŚCI
Rozmowa Mistrza Branży
Kobieta o żelaznych zasadach – rozmowa z Sylwią Krębuszewską-Kozieł, współwłaścicielką Piekarni-Cukierni Gałuszka
Każdą mąkę można ukwasić. O rzemieślniczym pieczywie bezglutenowym – rozmowa z mistrzem piekarstwa Bogdanem Smolorzem
Ludzie i ich pasje: Malarka w kuchni
Edukacja
500+ na Pana Kanapkę
Strona WWW, która sprzedaje
Efektywne zarządzanie
Ekologia po poznańsku
Notariusz dla MB: Forma czynności prawnych, czyli dlaczego do notariusza?
Zmonopolizować kolor
Dodatek specjalny: Sklep firmowy
Kultura żywieniowa przyszłości
Byle gdzie, byle jak, byle dużo – o błędach w punktach sprzedaży
Narzędzia projektowe w poszukiwaniu własnego stylu
O wyższości dobrych manier nad sztuką sprzedaży i nie tylko
Cukieteria.pl – źródło słodkości on-line
Piece sklepowe MIWE… zdystansowały konkurencję
Branża bez cenzury: Między trendami, chlebem i zdrowym rozsądkiem
Kulisy produkcji
Asortyment dopasowany do twoich potrzeb – blachy wypiekowe Magorex
Pieczywo żytnie na kwasie. Część 3 – technologia (cd.)
Niezwykła kariera zwykłej bagietki
Magiczny orkisz. Pradawne zboża
Sztuka zdobienia pralin
Tutoriale
Kreatywne dekorowanie pralin – pomysły Pawła Górnego, 100% czekolady
Praliny wylewane – technika ekspresyjna, barwienie barwnikami spożywczymi oraz czekoladą– pomysły Joanny Olszewskiej, Sempre
Tort na chłodno według Marka Moskwy, 100% czekolady
Flash news
Zobacz na ISSUU katalog reklam czerwiec 2016 lub ściągnij plik PDF
Numery wydane:
Mistrz Branży styczeń-luty 2012 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży marzec 2012 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży kwiecień 2012 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży maj 2012 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży lipiec 2012 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży wrzesień 2012 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży listopad 2012 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży grudzień 2012 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży styczeń 2013 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży luty 2013 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży marzec 2013 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży kwiecień 2013 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży maj 2013 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży lipiec-sierpień 2013 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży wrzesień 2013 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży październik 2013 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży listopad-grudzień 2013 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży styczeń 2014 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży luty 2014 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży marzec 2014 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży kwiecień 2014 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży maj-czerwiec 2014 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży lipiec-sierpień 2014 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży wrzesień 2014 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży październik 2014 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży listopad 2014 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży grudzień 2014 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży styczeń 2015 tutaj
Mistrz Branży luty 2015 tutaj
Mistrz Branży marzec 2015 tutaj
Mistrz Branży kwiecień 2015 tutaj
Mistrz Branży maj-czerwiec 2015 tutaj
Mistrz Branży lipiec-sierpień 2015 tutaj
Mistrz Branży wrzesień 2015 tutaj
Mistrz Branży październik-listopad 2015 tutaj
Mistrz Branży grudzień 2015 tutaj
Mistrz Branży styczeń 2016 tutaj
Mistrz Branży luty 2016 tutaj
Mistrz Branży marzec 2016 tutaj
Zapraszamy do lektury. Naprawdę warto!
Zamów prenumeratę Mistrza Branży
nr tel. 32 729 96 80
email: prenumerata@MistrzBranzy.pl
Cena prenumeraty: roczna 149 zł brutto
więcej informacji o prenumeracie