Kilkadziesiąt najlepszych polskich firm z branży rolno-spożywczej odebrało nagrody podczas finału XIX edycji Ogólnopolskiego Konkursu Promocyjnego AGRO POLSKA.
Gala Finałowa Konkursu odbyła się 4 czerwca 2012 r. w Filharmonii Podkarpackiej w Rzeszowie. Podczas uroczystości wręczone zostały statuetki, dyplomy i licencje oraz Nagroda Specjalna – Statuetka Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi dla jednego z Laureatów Konkursu Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Oleśnie wyróżniającej się osiągnięciami rynkowymi w branży rolno-spożywczej.
Poniżej przedstawiamy wyróżnione firmy z branży piekarsko-cukierniczej oraz dostawców dla branży wraz z nagrodzonymi produktami:
PHU DELTA Edyta Gonet, Zręcin – wafle podkarpackie
WYRÓB I SPRZEDAŻ WAFLI Henryk Buda – wafle suche przekładane tradycyjną masą waniliowo-kakaową
SPOŁEM Zabrze Sp. z o.o. – chleby mieszane pszenno-żytnie: chleb Kopernik, chleb dobry, chleb słonecznikowy
Zakład Piekarniczo-Cukierniczy KAJZERKA – pierniki hrabstwa kłodzkiego 0,15 kg, chleb słonecznikowy 0,4 kg pełnoziarnisty
PHU MELBA s.c., Krzeszowice – krzeszowickie ciasteczka prozdrowotne (rajskie, migdałki, makaroniki krakowskie, rogaliki z różą, owsiane, batonik musli)
PPH KIEŁTYKA – chleb swojski pszenno-żytni z dodatkiem kawy zbożowej
PPUH Patrycja & Paweł Rydzyk Zofia – pieczywo: chleb jurajski 1,5 kg, chleb wiejski 600 g, chleb mieszany 600 g, chleb foremka kanapkowa 500 g, chleb firmowy 500 g; sernik jurajski, kołacz jurajski
Gminna Spółdzielnia "Samopomoc Chłopska" w Medyce – chleb mieszany „Polskie Zboża”
Piekarnia "Złoty Kłos" Cz. Palonek, W. Brożek, Z. Palonek, R. Palonek Sp.j., Dobczyce – pieczywo ciemne (chleb pełnoziarnisty, chleb szefa, chleb żytni razowy, chleb razowy na miodzie, chleb żytni razowy z rodzynkami, bułki kukurydziane, chleb orkiszowy), pieczywo mieszane (chleb dobczycki, chleb wiejski, chleb staropolski, chleb krakowski, chleb chłopski), wyroby ciastkarskie (rogaliki półfrancuskie z adwokatem lub marmoladą, kremówki firmowe, ciastka deserowe, ciastka maślane z bezą, ciastka kruche z ziaren dyni na miodzie, ciastka kruche ze słonecznikiem i miodem), chleb żytni na głębokim zakwasie bez drożdży, chleb cebulowy na kapuście – mieszany
PHU GW KŁACZYŃSCY Witold Kłaczyński – chleb z pieca żytni, chleb z pieca żytni-razowy
„Ignacy Polański” FPHU s.c. B. Polański, D. Pluta, A. Waresiak, Zubrzyca Górna – chleb orawski, bułki juhasa, bochenek staropolski
Przetwórnia Owoców i Warzyw PROSPONA Sp. z o.o., Łąck – owoce w żelu: „Frużelina”, „Frużelina deserowa”, „Frużelina cukiernicza”
Młyny Szczepanki Sp. z o.o., Łasin – mąki pszenne „Młyn Szczepanki", mąki pszenne „Młyn miłosna"
Zamojskie Zakłady Zbożowe Sp. z o.o., Zamość – mąka pszenna „Zamojska" typ 450
Zakłady Zbożowo-Młynarskie „PZZ” w Kielcach SA – mąka tortowa typ 450
Rzeszowska Spółdzielnia Mleczarska "RESMLECZ" w Trzebownisku – mleko spożywcze, mleko w proszku, maślanka
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Jasienicy Rosielnej – mleko spożywcze pasteryzowane ekologiczne 2% - butelka 0,9 l, biomasło ekstra z Jasienicy - osełka 400 g i kostka formowana 200 g, biotwaróg wiejski z Jasienicy - krajanka w folii i forma w folii 250 g
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Piaskach – twaróg śmietankowy
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Bychawie – ser twarogowy tłusty klinek, ser twarogowy półtłusty
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Limanowej – twarogi: chudy, półtłusty, tłusty
Zakład Przetwórstwa Spożywczego i Handlu Henryk Kuźma – ser twarogowy półtłusty „Krajanka", „Krówka sławska", „Klinek" ser twarogowy pełnotłusty
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska we Włoszczowie – serek wiejski typu cottage cheese
***
Laureaci XIX edycji Konkursu wyłonieni zostali w wyniku weryfikacji zgłoszeń i oceny przeprowadzonej przez Komisję Konkursową. Zgłoszone w tym roku produkty zostały ocenione przez ekspertów, którzy po zapoznaniu się z dokumentacją jakościową oraz po dokonaniu oceny organoleptycznej i oględzin wyłonili finalistów Konkursu AGRO POLSKA 2012.
Konkurs AGRO POLSKA zaliczany jest do najbardziej prestiżowych przedsięwzięć wyróżniających i promujących wysokiej jakości produkty rolno-spożywcze. Jego celem jest propagowanie działań kreujących pozytywny wizerunek produktów wytworzonych w Polsce dla zwiększenia zainteresowania odbiorców i kontrahentów oferowanymi artykułami. Celem oznaczenia towarów Godłem Promocyjnym AGRO POLSKA – synonimem wysokiej jakości polskich produktów, jest ułatwienie konsumentom codziennych wyborów zakupowych.
Dotychczas przeprowadzono 19 edycji Konkursu, w których udział wzięło kilkaset firm i ponad tysiąc produktów. W tegorocznej edycji wyróżnionych zostało około 250 wyrobów produkowanych przez 54 najlepsze polskie przedsiębiorstwa (lista Laureatów dostępna jest na stronie www.agropolska.eu).
Organizatorem Konkursu są Międzynarodowe Targi Rzeszowskie, a patronat nad nim sprawuje Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
***
Szczegółowe informacje na temat Konkursu:
Katarzyna Gmyrek, e-mail: biuro@agropolska.eu, tel. 17 850 75 99.