autor: Lesaffre
Piernik to tradycyjne ciasto, symbol powodzenia i bogactwa. Dawniej proces jego wypieku był skomplikowany i kosztowny, m.in. ze względu na użycie importowanych przypraw korzennych i bakalii. Dziś piernik kojarzy się głównie z tradycją Bożego Narodzenia. Wypieczenie go z dodatkiem bakalii czy orzechów stanowi pyszną i interesującą alternatywę. Mieszanka Piernik firmy Lesaffre Polska zapewnia powtarzalność i prostotę produkcji, a konsumentom tradycyjny smak. Mieszanka ma szeroki wachlarz zastosowań, a jego atutami są bogaty smak i długotrwała świeżość ciasta.
Zalety mieszanki:
- różnorodność zastosowań: do wyrobu pierników, ciast piernikowych z bakaliami, krajanki przekładanej nadzieniem, babki piernikowej,
- struktura prawdziwego piernika,
- bogaty, korzenny smak i zapach,
- wilgotny miękisz,
- długotrwała świeżość,
- powtarzalność produkcji.
Sposób stosowania: 100% mieszanki bez dodatku mąki. Warunki przechowywania: Przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w suchym i przewiewnym miejscu, bez dostępu światła słonecznego (maksymalna temperatura 25°C).Opakowanie: worek 25 kg.
RECEPTURA
Mieszanka Piernik 1000 g
Jajka 300g
Olej roślinny 300 g
Marmolada 300 g
Woda 70 g
----------------------
Razem 1970 g
Babka
Mieszanka Piernik 1000 g
Jajka 450 g
Olej roślinny 400 g
Woda 100 g
-------------------
Razem 1 950 g
Blat
Mieszanka Piernik 1000 g
Jajka 300 g
Olej roślinny 400 g
Marmolada 300 g
Woda 70 g
----------------
Razem 1 970 g
Piernik
Mieszanka Piernik 1000 g
Jajka 500 g
Olej roślinny 400 g
Woda 50 g
Bakalie 750g
-------------------
Razem 2600 g
Sposób przygotowania receptury podstawowej:
Wszystkie składniki ciasta wymieszać na średnich obrotach mieszadłem płaskim ramowym przez około 5 min. Wyłożyć na blachę i wypiekać.
Sposób przygotowania - babka, blat, piernik z bakaliami:
Wszystkie składniki ciasta wymieszać na średnich obrotach mieszadłem płaskim ramowym. Czas miesienia: 4 minuty dla blatu piernikowego i babki piernikowej oraz 3 minuty dla piernika z bakaliami. Wyłożyć na blachę i wypiekać w temperaturze 180 stopni przez 40-50 minut w zależności od rodzaju pieca.