...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AK

Kobiecość, Rzemiosło i jego Przyszłość

W nowym MB Panie nadają tonu. Monika Walecka odczarowuje stereotyp piekarza, Madame Caramel przewodzi po kulinarnych zakątkach Paryża, a sensorka Renata Januszewska odkrywa smakowe niuanse w czekoladzie. Pań nie brakuje w nowym dziale Rzemiosło Przyszłości, jednak mamy też zacne grono Panów. Sprawdź, kto i co się za tym kryje.

Kobiecość z troską o zdrowie zgrabnie wchodzi w świat piekarstwa i cukiernictwa. Panie pojawiają się w roli artystek rzemiosła, obserwatorek, badaczek oraz influencerek. Wskazują drogę, uczą dobrych smaków, z empatią podchodzą do potrzeb innych i szukają wspólnych mianowników. Jak dla nas, są głosem nowej epoki, która rodzi się na naszych oczach. Co charakteryzuje tę epokę? Różnorodność światopoglądu na temat świadomej i odpowiedzialnej produkcji zdrowej żywności.

Zdrową żywność można znaleźć pod wieloma szyldami, kojarzy się z różnymi surowcami, ale obecnie tę różnorodność  łączy jedno: moc tworzenia z pasją i troską. Troska o człowieka, jego zdrowie oraz środowisko i oczywiście ogromny szacunek do samego produktu… Wystarczy posłuchać Moniki Waleckiej (właścicielki małej, jednoosobowej pracowni „Cała w mące”), jak opowiada o chlebie, jego sposobie tworzenia – by zrozumieć, za co ludzie kochają ją i jej ciemne bochenki chleba. Dla Chlebowej Królowej Polski wartościowy chleb to: surowce dobrego pochodzenia, długa fermentacja, a także własny rozwój i podróże po wielu piekarniach, by „zdobyć nową perspektywę na chleb”.

Nową perspektywę w cukiernictwie znajdziemy również w podróży po francuskich cukierniach i kawiarniach z Madame Caramel, czyli Kasią Sudą-Tomaszkiewicz. Zaglądając do słodkich zakątków Paryża i Strasburga, Kasia pokazuje, jak francuscy mistrzowie wychodzą naprzeciw ludziom na diecie bezglutenowej, bezlaktozowej lub tym, którzy szukają wegańskich deserów. Przekonamy się również, dlaczego tak chętnie chwalą się swoimi surowcami i czy chętnie limitują cukier, nawet w czekoladzie.

W czekoladzie, jak i deserach, nie chodzi wyłącznie o słodycz, ale trafne połączenia smakowe i o… emocje, które mogą wywoływać. A to kolejna fascynująca podróż w ukryty i złożony świat surowców, do której z kolei zaprasza Renata Januszewska, sensorka smaku, autorka niedawno wydanej książki o smakach i zapachach kakao i czekolady.

Podczas gdy dla wielu rozwój rzemiosła to zgłębianie wiedzy o tradycyjnych surowcach i technikach, inni upatrują jego przyszłość w czymś zupełnie nowym. W nowym dziale Rzemiosło przyszłości, który uruchomiliśmy od tego wydania, będziemy się przyglądać, co dzieje się poza głównym nurtem cukiernictwa i piekarstwa oraz jak silne są to nurty. Zaczęliśmy od rosnącej w siłę diety bezglutenowej i wegańskiej, i jeszcze silniejszej potrzebie bycia zdrowym, a głos oddaliśmy ekspertom, konsumentom i producentom. Żaneta Geltz (redaktor naczelna czasopisma Hipoalergiczni) uzmysławia, co jest ważne dla zdrowego i szczęśliwego społeczeństwa, Weronika Madejska (blogerka Natchniona.pl i autorka książek kulinarnych dla bezglutenowców) przekonuje, że bezglutenowy oznacza smaczny, natomiast mistrz piekarstwa Stefan Putka (właściciel warszawskiej Piekarni Cukierni Putka) udowadnia, że piekarstwo może się rozwijać dwutotorowo – konwencjonalnie i bezglutenowo.

Dużo miejsca poświęcamy również żywności wegańskiej, sprawdzając, czy taka produkcja musi być droga, na jakich surowcach bazuje i dlaczego warto zainteresować się potrzebami wegan. Przez te zagadnienia prowadzi nas dziennikarka Helena Chmielewska, która rozmawia z ekspertami w tej dziedzinie, a także z Oktawią Nowacką, polską pięcioboistką, medalistką Igrzysk Olimpijskich i oczywiście weganką.

Nie byłoby rozwoju nowoczesnego rzemiosła bez nowoczesnych urządzeń i maszyn! Dlatego, jak co roku, w wydaniu wakacyjnym przygotowaliśmy dla Was szeroki przegląd oferty rynkowej wiodących producentów na rynku: od przygotowania ciasta, poprzez rozrost ciasta, formowanie, wypiek, po niezbędne wyposażenie. Jasno, rzeczowo i z klasą :)

Zapraszamy do lektury inspirującego i praktycznego czasopisma, dla którego rzemiosło jest najważniejsze i rozwijane z pasją.

 

SPIS TREŚCI

Rozmowa Mistrza Branży
Cała w mące – Monika Walecka, Chlebowa Królowa Polski
Madame Caramel. Przewodniczka po francuskich smakach – rozmowa z Kasią Sudą-Tomaszewską
DNA smaku – rozmowa z Renatą Januszewską, sensorką smaku

Ludzie i ich pasje
Pracownia pełna dzieci
Przyjaciele Akademii Mistrza – Adriana Głuchowska

Efektywne zarządzanie
Kierunki rozwoju polskiego cukiernictwa – tradycja w nowoczesnym wydaniu

NEW! Rzemiosło przyszłości
Przyszłość: bardziej roślinna, mniej glutenowa
Recepta na zdrowe i szczęśliwe społeczeństwo – rozmowa z Żanetą Geltz, redaktor naczelną magazynu „Hipoalergiczni”
Putka teraz także bez glutenu – rozmowa ze Stefanem Putką, współwłaścicielem Piekarni Cukierni Putka
Natchnione dania bez glutenu – rozmowa z Weroniką Madejską, autorką bloga Natchniona.pl
Bezglutenowcy rosną w siłę. Gluten Free Expo
Siła dobrej diety – rozmowa z pięcioboistką Oktawią Nowacką
Warto czytać
Wegańskie zamienniki tradycyjnych surowców
Wegańsko niekoniecznie musi oznaczać drogo

Druga strona słodyczy – receptury
Wegańskie ciasteczka
Kokopralinki
Mus gianduja
CzekolaMus
Mousse de chocolat
Czekoladowe brownie jaglane
Sernik śmietankowy z borówkami
Tarta budyniowa
Pomarańczowe marzenie
Pianka dla wymagających
Wegański keks

Kulisy produkcji
Szkoła Piekarstwa Wiesława Kuci, Lekcja 4.Pszenno-żytni chleb na zakwasie z kurkumą i bakaliami
Najwyższa elastyczność w zakresie wypieków rustykalnych
Pieczywo na grilla
Maszyny, urządzenia i wyposażenie – przegląd oferty rynkowej
Efektywny i skuteczny sposób magazynowania koszy

Sprzedaż i ekspozycja
Co nowego lodowego

Flash News

 

Z uwagi na duże zainteresowanie Czytelników elektroniczną wersją Mistrza Branży udostępniamy pełne wydanie w formacie PDF

Zobacz online numer lipcowo-sierpniowy lub pobierz AKTUALNY PDF>>

 

Numery wydane >>

Numery w całości udostępnione:
Mistrz Branży pełne archiwum 2018 tutaj >>
Mistrz Branży pełne archiwum 2017 tutaj >>
Mistrz Branży pełne archiwum 2016 tutaj >>
Mistrz Branży pełne archiwum 2015 tutaj >>
Mistrz Branży pełne archiwum 2014 tutaj >>
Mistrz Branży pełne archiwum 2013 tutaj >>
Mistrz Branży pełne archiwum 2012 tutaj >>

Zapraszamy do lektury. Naprawdę warto!


   
 

ZAMÓW PRENUMERATĘ
WERSJI PAPIEROWEJ

Cena prenumeraty: roczna 149 zł brutto
email: prenumerata@MistrzBranzy.pl
nr tel. 32 729 96 80
więcej informacji o prenumeracie >>


Bieżące wydanie czasopisma

Masa makowa i marcepanowa do ciast i nie tylko. Wszystko o migdałach. Wigilijny chleb, czyli opłatek. Jak planować pracę, by zapobiec przedświątecznej gorączce.

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji