...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Super chleb - moc warzyw w jednym bochenku

Firma Modern Baker z Oksfordu zaprezentowała „najzdrowszy bochenek, jaki kiedykolwiek wyprodukowano”. Co jest jego tajemnicą?

Dieta oparta na roślinach jest coraz bardziej popularna i zalecana przez specjalistów od zdrowego żywienia. A jednak wiele osób nie wyobraża sobie bazowania na samej sałacie i pomidorze, bez kromki chrupiącego pieczywa czy świeżej bułki. Chcą połączyć moc roślin i wyjątkowy smak pieczywa, Modern Baker z Oksfordu stworzyła wyjątkowy bochenek, w którym oba te walory są zachowane! 

 


Opracowanie NPD, zwanego Superloaf (z ang.Superbochenek), zajęło pięć lat. Firma Modern Baker uzyskała fundusze na projekt z pięciu grantów Innovate UK i inwestorów prywatnych oraz współpracował z kilkoma organizacjami naukowymi, w tym z Instytutem Biosciences Uniwersytetu Newcastle, Centrum Żywienia i Zdrowia w Oxford Brookes oraz Campden BRI. Cel prac był jeden - stworzyć pieczywo, który doskonale będzie wspierać system immunologiczny człowieka. Oczywiście taka misja zakładała dbałość o skład bochenka wypieczonego na zakwasie. Co się w nim znalazło? Mąka jęczmienna, nasiona słonecznika, mąka z tapioki, konopie i wodorosty, które powodują wolniejsze wchłanianie glukozy, zmniejszoną kaloryczność i zoptymalizowaną aktywność mikrobiomu jelitowego.

Współzałożyciel firmy, Leo Campbell, zdradził, że profil błonnika został zmieniony w celu „włączenia szeregu składników odżywczych roślin”, które obejmują rozpuszczalne, nierozpuszczalne i ulegające fermentacji włókna, które pomagają kontrolować wchłanianie glukozy w jelicie cienkim i wspomagają mikrobiom jelitowy.

 

Przy 208 kcal na 100g, chleb z „czystą etykietą” jest również mniej kaloryczny niż tradycyjny wariant z nasionami, dodał Campbell.

Rozpuszczalny błonnik pomaga spowolnić wchłanianie glukozy w jelicie cienkim, a także powstrzymać apetyt na jedzenie, utrzymując stan sytości na dłużej. Nierozpuszczalny błonnik zaś doskonale usuwa toksyny, po drodze pomagając poczuć się pełnymi. Z kolei fermentowalne włókna dostarczają paliwa dla przyjaznych bakterii w mikrobiomie jelitowym, z szeroko pojętym korzystnym wpływem na cały organizm - zmniejszając stany zapalne, wspierając funkcje poznawcze, a także wspierając walkę z wirusami. Wiele produktów zawiera błonnik, ale nie jest to optymalna mieszanka. Nie wszystkie też smakują wyśmienicie. Superloaf sprostał tym dwóm wymaganiom. 

Warzywa zawierają potężny ładunek fitoskładników („fito” oznacza po prostu „z roślin”). Są niezbędne, jeśli chodzi wspomaganie odporności. Szczególnie istotne w tym przypadku są mikroelementy (polifenole, przeciwutleniacze itp.), które mogą ulec uszkodzeniu podczas trawienia człowieka. W przypadku superbochenka  dodaje się je do mieszanki tak, by były chronione, dopóki nie dotrą do jelita grubego, gdzie wspierają dobre bakterie jelitowe, które zapewniają nam zdrowie. 

Bochenek z Oksfordu zawiera aż 16 superskładników, w tym, m.in. selen, którego niedobory notuje większość z nas, a także kwas foliowy, który pomaga w utrzymaniu zdrowych komórek krwi, szpiku kostnego, DNA i nie tylko. 

 


Jak stwierdził Campbell,  jednym z największych wyzwań projektu było zapewnienie wysokiej skalowalności bochenka, tak aby można go było wprowadzić nie tylko na rynek rzemieślniczy, ale  i w sektorze przemysłowym.

Bieżące wydanie czasopisma

Masa makowa i marcepanowa do ciast i nie tylko. Wszystko o migdałach. Wigilijny chleb, czyli opłatek. Jak planować pracę, by zapobiec przedświątecznej gorączce.

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji