Z Credi Drożdżowe Fresh przygotujesz aromatyczne kompozycje na wszelkie okazje - świąteczne wypieki, letnie ciasta drożdżowe z owocami, słodkie chlebki i bułeczki z makiem oraz włoskie babki typu Panettone i Colombo.
Świeża i delikatna babka drożdżowa udekorowana chrupiącą kruszonką, która przenosi nas w czas dzieciństwa.
A może krągła i dostojna słodycz z elegancką, włoską gracją? Dotychczas kojarzone ze skomplikowanym procesem produkcji ciasto drożdżowe zmienia się w łatwe w przygotowaniu. Z Credi Drożdżowe Fresh przygotujesz aromatyczne kompozycje na wszelkie okazje - świąteczne wypieki, letnie ciasta drożdżowe z owocami, słodkie chlebki i bułeczki z makiem oraz włoskie babki typu Panettone i Colombo.
Przedstawiamy Państwu recepturę na ciasto drożdżowe Ala Colomba
Ciasto
1000 g Credi Drożdżowe Fresh
1500 g Mąka pszenna T 550
100 g Drożdże
1000 g Jaja
600 g Margaryna 80%
400 g Cukier kryształ
500 g Woda
100 g Mleko w proszku odtłuszczone
300 g Skorka pomarańczowa kandyzowana
200 g Rodzynki
Rodzynki namoczyć przez godzinę w gorącej wodzie, po czym odsączyć na sicie. Przygotować rozczyn z 1/3 ilości mąki, drożdży i wody. Czas odpoczynku rozczynu 30 min.
Wymieszać wszystkie składniki, w połowie mieszania dodać roztopioną margarynę. Pod koniec dodać bakalie.
Czas mieszania: 10 min wolne, 3 min średnie obroty
Temp. ciasta: 30°C
Fermentacja wstępna: 2x30 min
Naważka: 700 g/szt., forma papierowa o średnicy 22 cm
Fermentacja końcowa: 40 min
Pasta z migdałami
500 g KRANSE XX
500 g Cukier kryształ
250 g Białko
20 g Aromat pomarańczowy
200 g Cukier puder
Połączyć KRANSE xx z cukrem i aromatem pomarańczowym, następnie stopniowo dodawać białko.
Masę podbić do uzyskania białego koloru. Przed wypiekiem ciasta (na 3/4 gary) nałożyć pastę z migdałami – ok. 150 g na szt. Posypać ciasto cukrem pudrem, ok. 25 g/szt.
Temp. pieczenia: 200-180°C
Czas pieczenia: ok. 50 min