...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Krakowscy piekarze chcą rządowej ochrony

Cech Rzemiosł Spożywczych z Krakowa szuka rozwiązania trudnej sytuacji branży piekarniczej związanej z inflacją, podwyżkami cen gazu i energii elektrycznej oraz surowców. Według przedstawicieli cechu pomogłoby ustalenie specjalnej, niższej taryfy za gaz i uznanie branży piekarniczej za strategiczną dla państwa.

Nowa, niższa taryfa miałaby zapobiec gwałtownym wzrostom cen i uchronić małych przedsiębiorców piekarskich i cukierniczych przed upadkiem ich firm. Piekarze podkreślają, że wzrosty cen prowadzą do nieopłacalności produkcji, a konkurowanie z dużymi sieciami staje się wręcz niemożliwe. Zwracają uwagę na to, że jeśli ten stan się nie zmieni, małe piekarnie (często również te rodzinne, wielopokoleniowe) będą musiały się zamknąć, a konsumentom pozostanie kupowanie tanich wyrobów chlebopodobnych w marketach. 

 


Krakowscy rzemieślnicy już raz apelujowali do premiera. W styczniu upominali się o rzetelne poinformowanie opinii publicznej o przyczynach nieuniknionego wzrostu cen pieczywa i wyrobów cukierniczych, by w związku z obniżeniem stawki VAT nie być posądzanymi o nieuzasadnione podnoszenie cen. Zwracali wówczas uwagę na wzrost kosztów z uwagi na rosnące stawki za gaz i energię elektryczną, na rosnące ceny surowców (zwłaszcza mąki), wzrost kosztów pracy i problemy kadrowe, inflację. Prosili o rozszerzenie Tarczy Antyinflacyjnej na małych i średnich przedsiębiorców z branży. Ministerstwo Finansów wówczas w odpowiedzi zasłoniło się obniżeniem VATu do zera i zmianą ustawy o podatku akcyzowym. Ówczesny apel nic nie dał, a obecna sytuacja piekarzy i cukierników jest jeszcze gorsza niż wtedy; doszły problemy związane z “Polskim Ładem” i jego kolejnymi modyfikacjami. W takich warunkach prowadzenie działalności gospodarczej staje się bardzo trudne.

ESS

źródło: KLIK!

Bieżące wydanie czasopisma

Czy cynamonki staną się jesiennym odpowiednikiem jagodzianek? Jak obniżyć food cost, nie zaniżając jakości produktu? Dlaczego sukcesja w branży stanowi problem?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji