Przyzwyczailiśmy się, że w branży cukierniczo – piekarniczej od czasu do czasu powstają nowe wypieki, z wykorzystaniem ciast, które konsument już zna. Tak było dwa lata temu z cruffinem (muffin plus croissant). Teraz kolej na inne połączenie: burgera z croissantem.
Burger to jedno z najchętniej zamawianych dań przez klientów restauracji, bistr czy piekarni rzemieślniczych. Według badań przeprowadzonych przez Speak Snacking 2023 (to inicjatywa marketingowa zajmująca się branżą spożywczą, szczegóły na https://www.chd-expert.com/) - 27% respondentów właśnie burgera wybrałoby jako posiłek. Większą popularnością cieszyła się tylko pizza (37 % osób wskazało na nią). Burger to danie typowo amerykańskie, choć serwowane jest na całym świecie. A we Francji, kolebce dobrej, wyrafinowanej kuchni, odbywają się nawet Mistrzostwa Francji w przygotowaniu burgera. Jest jeszcze coś, co połączyło go z kuchnią francuską. Mianowicie croissant. Pomysłowi szefowie kuchni stworzyli tzw. hybrydę o nazwie Croger, czyli połączenie croissanta z burgerem. Można także używać nazwy burger – croissant.
Swój początek croger ma we Francji. Pięć lat temu, w 2017 roku, znany francuski producent wypieków – bretońska firma „Bridor” wypuściła na rynek okrągłą bułeczką z ciasta francuskiego o nazwie: „Bun’n’roll” i to ona posłużyła jako pieczywo do wkładki mięsnej dla crogera klasycznego lub w przypadku crogerów wegańskiej, do wkładki z dodatkami imitującymi mięso. Croger wszedł powoli do menu różnych restauracji. W Paryżu, w XIII dzielnicy, restaurator Aupa Caminito specjalizuje się w nowopowstałej hrybrydzie, gdzie można zamówić wiele rodzajów crogera.
K.Sz.
źródło >>> KLIK!