Aleksandra Sowa i Mariusz Górecki przygotowują się do Mistrzostw Świata Młodych Cukierników 2012. W listopadzie br. w Sao Paulo w Brazylii przyjdzie im się zmierzyć ze światową czołówką, a także sprostać pokładanym w nich nadziejom.
Nadzieje są spore, wszak tytuł Mistrza Świata Młodych Cukierników wywalczyła najpierw Marlena Szymaś podczas zawodów w Lizbonie, a po niej sukces powtórzył Michał Doroszkiewicz w Poznaniu. Aleksandra Sowa przygotowuje się w rodzinnej Cukierni Sowa w Bydgoszczy pod okiem mistrza Pawła Małeckiego. Niespełna 18-letni Mariusz Górecki szlifuje formę w Wielkopolsce przy boku mistrzów Pawła Mieszały oraz Michała Doroszkiewicza.
W Brazylii każdy z uczestników wystartuje indywidualnie i każdy w ciągu dwóch dni (po 8 godzin) musi przygotować samodzielnie pracę, tj.: eksponat dekoracyjny z karmelu, czekolady itp., tort, lody, praliny, deser na talerzu oraz figurki marcepanowe. Uzyskać można maksymalnie 320 punktów, które będą sumą ocen za smak, wygląd, jakość wykonania, innowacyjność, technologię pracy, higienę oraz czystość. Zgodnie z regulaminem w mistrzostwach mogą brać udział zawodnicy, którzy nie przekroczyli 25. roku życia.
7-8 października, podczas targów Polagra-Tech w Poznaniu, na własne oczy będzie można zobaczyć prace konkursowe Aleksandry i Mariusza! Zapraszamy do przestrzeni Forum Cukiernictwa i Piekarstwa.
***
Organizatorzy
Cukiernie zawodników
W przygotowania Mariusza Góreckiego zaangażowały się następujące firmy i partnerzy:
|
|