...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Justine Guerné – wschodząca gwiazda francuskiego czekoladnictwa

Francuskie nazwiska takie jak choćby Pierre Hermé, Alain Ducasse, Dom Czekolady Bernachon czy Maison Pralus na stałe wpisały się w historię francuskiego cukiernictwa. To tylko nieliczne przykłady. Mistrzów jest o wiele więcej i każdego roku do tego grona dołączają inni. Ostatnio głośno jest o Justine Guerné.

Justine ma zaledwie 21 lat, a już znalazła się w finale konkursu Meilleur Apprenti de France Chocolaterie i Confiserie 2023 roku (Najlepszy Praktykant Francji w dziedzinie Czekoladnictwa i Słodyczy) i zajęła pierwsze miejsce.  Biorąc udział w tym wydarzeniu młoda uczennica pokazała skalę swojego talentu dochodząc do samego finału, w którym 10 uczestników 27 października br. walczyło o wygraną w l'École de Paris des Métiers de la Table. 

 

zdjęcie: latribunedesmetiers.fr


Wielogodzinne zmagania

W ciągu siedmiu godzin musieli stawić czoła szeregu technicznym wyzwaniom. Byli oceniani przez zespoły jurorskie złożone z trzech profesjonalistów, którzy brali pod uwagę sposób i technikę przygotowania deserów, ich smak oraz wygląd. Pochodząca z Alzacji – Lotaryngii Justine wyróżniała się zręcznością, przestrzeganiem reguł higieny, wyczuciem smaku, estetyką przygotowanych  produktów oraz oryginalnością. Pierwsze szlify w zawodzie Guerné zdobywała w laboratorium należącym do Quentina Bailly’ego (także mistrza świata w cukiernictwie), usytułowanym na obrzeżach Lille, gdzie poznawała tajniki pracy z czekoladą.  

Wśród wielkich nazwisk

Tytuł, który wywalczyła Justine Guerné oraz sam konkurs zostały ustanowione niedawno, bo w ubiegłym roku przez Confédération des Chocolatiers-Confiseurs de France. Laureatka odbierała nagrodę na corocznej wystawie w Paryżu – Salon du Chocolat. Czas przyznania nagrody był szczególny, bo właśnie podczas słynnego paryskiego festiwalu czekolady mogła spotkać mistrzów branży tak ze strony producentów czekolady jak i dostawców ziaren kakaowca oraz duże nazwiska francuskiego cukiernictwa. 

Nagroda dla kobiety, w środowisku zdominowanym przez mężczyzn, jest znakiem, że panie zaczynają się liczyć coraz bardziej w branży i wnoszą do niej swoją wrażliwość. Marzeniem Justine Guerné jest założenie własnej cukierni, najlepiej blisko miejsca zamieszkania. 

K.Sz.


Bieżące wydanie czasopisma

Masa makowa i marcepanowa do ciast i nie tylko. Wszystko o migdałach. Wigilijny chleb, czyli opłatek. Jak planować pracę, by zapobiec przedświątecznej gorączce.

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji