...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Administrator

Mistrzynie Świata

Polki po raz drugi z rzędu z tytułem Mistrzyń Świata Dekoracji Tortów. Angelika Chwyć i Renata Martyna triumfowały w Mediolanie, wykonując tort na temat „Muzyka narodu”.

Cukiernicze mistrzostwa świata odbyły się 13-17 października w Mediolanie. 2-osobowe zespoły z całego globu, reprezentujące m.in. Sta­ny Zjednoczone, Włochy, Niemcy, Belgię, Brazylię, Meksyk i Chiny, walczyły o tytuł mistrzowski. Polskę reprezentowały zwyciężczynie konkursu na Expo Sweet 2022 – Renata Martyna i Angelika Chwyć.

 

Muzyczny tort
Ich głównym zadaniem było stworzenie tortu na temat „muzyka narodu”. Oprócz tego powstały również trzy torty degu­stacyjne oraz tort dekoracyjny na atrapie wykonany na miejscu. – Musiałyśmy po­kazać przed jury, że znamy techniki użyte w naszym torcie pokazowym i zaprezen­tować umiejętności. Cała prezentacja jest ogromnie ważna w tego typu konkursie – wyjaśnia Angelika Chwyć. Jury zachwy­ciły innowacyjne rozwiązania dekoracyjne Polek, ale też ich tort degustacyjny. Ten w przekroju przedstawiał flagę Polski. Je­żeli chodzi o skład, był to bezglutenowy biszkopt czekoladowy, powidła śliwkowe, dacquoise z orzechów laskowych, prażynka z orzechami laskowymi z Piemontu, war­stwa z pianką malinowo-różaną, krem bia­ła czekolada z wanilią. I mus z czekolady mlecznej z piernikiem. Jak dekoratorki przedstawiły polską kulturę i muzykę? Niestandardowo! – Szukałyśmy wspólnego klucza dla różnych rodzajów muzyki, epok, wykonawców i tak wpadły­śmy na pomysł, by elementem wiążącym były cztery żywioły. Było to tym bardziej ciekawe rozwiązanie, bo nawiązywało też do naszego tortu z konkursu na Expo Swe­et, na którym pojawiły się cztery pory roku – zaznacza Renata Martyna.

 

Dolne piętro przedstawiało żywioł ziemi, czyli niejako korzenie polskiej muzyki – mu­zykę klasyczną, poważną, a tę symbolizo­wała postać Fryderyka Chopina. Następne piętro i kolejny żywioł to woda, tj. muzyka popowa, którą reprezentowały niezwykle realistyczne figurki Michała Szpaka, Edyty Górniak i Kayah. Żywioł ognia symbolizo­wał muzykę rockową z jej przedstawicielką Małgorzatą Ostrowską. Najwyższe piętro pracy stanowił żywioł powietrza oraz mu­zyka ludowa. Znalazły się na nim góralskie izby oraz para weselna rodem z Tatr. Na torcie pojawił się także inny ważny element – bursztyn. – Bursztyn powstaje z połącze­nia czterech żywiołów, dlatego chciałyśmy go umieścić w naszym dziele. W boksie stał mikroskop, pod którym można było zoba­czyć w powiększeniu przyprawę piernikową połączoną z wodą, wyglądała dokładnie jak bursztyn.

 

Droga na szczyt
Przygotowania do występu w mistrzostwach zaczęły się na początku roku. Najpierw powstał projekt. Trzeba było też poszukać sponsorów, którzy umożliwiliby spokojną pracę w czasie prób. – Miałyśmy sponsorów, więc o kwestie materiałów do prób nie musiałyśmy się specjalnie troszczyć. Jedno to zrobić tort konkursowy, ale nikt nie widzi dziesiątek prób, na które potrzebujemy o wiele więcej materiału – podkreśla Angelika.

W maju mistrzynie zaczęły faktycznie pracować nad projektem. Próby oraz składanie tortu pokazowego odbywały się w pracowni Renaty Martyny w Żorach. Figurki Angelika przywoziła już gotowe z Warszawy.
– Co było najtrudniejsze? Dochodzenie do tego efektu, który chciałyśmy osiągnąć. Moją ambicją były okna na dolnym piętrze. Potrzebowałam pięciu dni na wymyślenie, jak je zrobić i z czego, by wyglądały jak prawdziwe okna gotyckie. Uparłam się, że ramy będą z lukru. Ostatecznie trzeba było zmienić koncepcję i wykombinować coś, co da lepszy efekt – relacjonuje Renata. Dla Angeliki wyzwaniem była postać Chopina.

– Przy tym projekcie chciałam przeskoczyć własne możliwości. Uznałam to za osobisty sprawdzian. Postać Chopina była dla mnie wyzwaniem, ponieważ do tej pory pracowałam w masie cukrowej, czekoladzie plastycznej, nigdy nie modelowałam w pierniku. Udało się! – cieszy się druga z dekoratorek.

 

 

Obie przyznają, że współpraca okazała się owocna także ze względu na to, że choć się różnią, potrafią ze sobą współpracować, przyjmować uwagi czy nawet krytykę i są zgrane. Dlatego już na miejscu w Mediolanie podeszły do występu z wielkim spokojem i zadaniowo. – Właściwie nie stresowałyśmy się, bo byłyśmy tak mocno skupione na pracy. Chyba też dlatego, że po prostu bardzo mocno zaprawiłyśmy się w bojach na wysokim poziomie w konkursach na Expo Sweet. Jesteśmy oswojone z ludźmi, pracą pod presją czasu, w ciasnym boksie i z kamerą w tle.

Wymarzone mistrzostwa, nieoczekiwany puchar
Dekoratorki zgodnie przyznają, że nie liczyły na pierwsze miejsce. De facto, nie zastanawiały się nad tą kwestią. Spełnieniem ich marzeń był sam udział w tak prestiżowym wydarzeniu. – Od 2017 roku bardzo chciałam je przeżyć, marzyłam o udziale. Dzięki takiemu wydarzeniu wreszcie mogłyśmy zrealizować na torcie wszystko to, co zawsze chciałyśmy robić w dekoracji tortów, a nigdy nie miałyśmy sposobności, by to zrealizować – podkreśla Angelika.
Jury zachwyciła kreatywność zwycięskiego tortu. Koncepcja 4 żywiołów, fasada z oknami, realizm figurek, perfekcyjnie wykończone najdrobniejsze elementy. A wreszcie też innowacyjne techniki, np. stosowanie włosów kukurydzy jako włosów ludzkich czy środki kwiatów maków.

 

– Widziałam już kilka razy włosy kukurydzy na torcie, ale do tej pory nikt nie modelował ich, nie układał tak jak włosy z peruki – wyjaśnia sugacrafterka. Zespół z Polski wyróżniały także spokój i opanowanie w czasie pracy na miejscu. – Jesteśmy już po udziale w tylu konkursach, że miałyśmy świadomość tego, że czy wygramy czy nie, to nie świadczy o naszych umiejętnościach. Samo przygotowanie pracy to jedno, odwzorowanie tego na żywo to już inna sprawa. Zrobienie dekoracji pod presją to prawdziwe wyzwanie – wyjaśnia Renata. – Czułyśmy, że to jest nasz czas. Wykonałyśmy ogromną pracę nad sobą, by mieć odpowiednie podejście. Nie wywierać na sobie presji. Dlatego weszłyśmy z uśmiechem i spokojnie realizowaliśmy plan – dodaje Angelika.

Po powrocie z mistrzostw mimo ogromnego zmęczenia laureatki nie miały czasu na odpoczynek z racji licznych zaproszeń do radia i telewizji. – Zainteresowanie mediów zaskoczyło nas. Były to zarówno lokalne, jak i ogólnopolskie rozgłośnie i programy. Cieszymy się, że w ten sposób czynimy tę działkę branży bardziej docenianą i pokazujemy, jak trudna jest praca cukiernika oraz dekoratora.

Aktualnie zwycięski tort można podziwiać w Piasecznie w Republice smaku, gdzie będzie stał aż do lutego. Potem trafi na targi Expo Sweet jako ekspozycja.

Główny sponsor Expo Sweet.
Republika Smaku, Ambasador, Barbara Luijckx, Winterhalter, Bunge.


Bieżące wydanie czasopisma

Masa makowa i marcepanowa do ciast i nie tylko. Wszystko o migdałach. Wigilijny chleb, czyli opłatek. Jak planować pracę, by zapobiec przedświątecznej gorączce.

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji