12. edycja Europejskiego Dnia Lodów Rzemieślniczych przebiegnie pod przewodnictwem belgijskich gofrów. To właśnie taki smak ma pojawić się w witrynach dnia 24 marca, kiedy przypada święto.
Europejski Dzień Lodów Rzemieślniczych to jak do tej pory jedyne święto dedykowane jedzeniu, ogłoszone i ustanowione oficjalnie przez Parlament Europejski. Każda edycja Gelato Day ma swojego bohatera: Smak Roku, wybierany co każdym razem przez inny kraj europejski. Po ubiegłorocznym „Apfelstrudel” wybranym przez Austrię, Smakiem Roku 2024 zostanie „Gaufre de Liège” , wybrany przez Belgię w hołdzie jednemu z jej najbardziej charakterystycznych i cenionych deserów. Gaufre, czyli słodki gofr, który jest chrupiący na zewnątrz i miękki w środku, narodził się w średniowieczu i od razu szybko się rozprzestrzenił, stając się symbolem szczęścia. Początkowo w XVIII w. przyrządzano go z miodu, później zastąpiono go cukrem: tradycja głosi, że z okazji ślubu córki księcia miasta Liège nadworny cukiernik zaproponował jako deser gofr, symbol miasta , wykorzystując w rzeczywistości cukier, co było wówczas prawdziwą nowością, zamiast miodu, uzyskując sukces, który do dziś odbija się echem w całej Belgii.
Jak smakują lody dedykowane belgijskim gofrom? To lody o neutralnej bazie, aromatyzowane wanilią i cynamonem, urozmaicone solonym masłem i podawane właśnie z gofrem. 24 marca wszystkie europejskie lodziarnie rzemieślnicze są zaproszone do przedstawienia w swojej ofercie autorski przepis na Smak Roku.