...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AK, materiał promocyjny

Jakość handlowa pieczywa półcukierniczego

Zaniżona zawartość tłuszczu i cukrów, zaniżona masa w odniesieniu do deklarowanej oraz złe oznakowanie produktów – to główne uchybienia producentów pieczywa półcukierniczego. IJHARS po raz pierwszy przeprowadził kontrolę tego rodzaju pieczywa.

Inspektorzy sprawdzali głównie bułki i rogale maślane, chałki oraz pieczywo półcukiernicze z nadzieniem owocowym oraz innymi masami (np. makową, serową, budyniową), czy są one zgodne z obowiązującymi przepisami oraz z deklaracjami producenta.  Wśród 105 kontrolowanych podmiotów (tj. 7,1% zarejestrowanych w WIJHARS) było 5 producentów produkujących wyroby posiadające chronione oznaczenie geograficzne (ChOG), w tym 4 producentów rogala świętomarcińskiego i 1 producenta obwarzanka krakowskiego.

Kontrolą objęto:
– w zakresie oceny organoleptycznej  – 273 partie pieczywa półcukierniczego,
o łącznej masie 16,367 kg,
– w zakresie oznaczania parametrów fizykochemicznych  – 74 partie pieczywa półcukierniczego o łącznej masie 13,445 kg,
– w zakresie znakowania – 275 partii pieczywa półcukierniczego o łącznej masie 16,267 kg.
Dodatkowo skontrolowano 43 partie innych wyrobów piekarskich i ciastkarskich o łącznej masie 4,692 kg.

Smaczne, ale ...

Choć cechy organoleptyczne, czyli kształt, skórka, miękisz, smak i zapach nie budziły zastrzeżeń inspektorów, gorzej było z  oceną w zakresie parametrów fizykochemicznych. W 13 partiach (17,6% skontrolowanych partii) stwierdzono zaniżoną zawartość tłuszczu i cukrów. Nieprawidłowości te dotyczyły pieczywa półcukierniczego bez nadzienia, tj. bułek maślanych, chałek, rogali i drożdżówek. Dodatkowo w wyniku kontrolnego przeważania w pojedynczych partiach pieczywa półcukierniczego z nadzieniem (strucli) odnotowano zaniżoną masę w odniesieniu do deklaracji producenta.

Na 5 skontrolowanych partii produktów posiadających chronione oznaczenie geograficzne (ChOG) w 1 partii obwarzanka krakowskiego stwierdzono zawyżoną masę (od 20 g do 40 g) w porównaniu ze specyfikacją. Natomiast jakość rogala świętomarcińskiego nie została zakwestionowana.

Nieprawidłowe znakowanie

Nieprawidłowości w znakowaniu stwierdzono w przypadku 16 partii pieczywa półcukierniczego (5,8% skontrolowanych partii), co w praktyce oznaczało wprowadzenie konsumenta w błąd co do charakterystyki produktu, w tym nazwy produktu, ze względu na zastosowane surowce, oraz co do składu i ilościowej zawartości składników. Mówiąc obrazowo, w nazwie produktu np. używano określenia „maślany”, „maślana”, choć zamiast masła dodawano inny tłuszcz i olej, użycie nazwy „jagodzianka” w odniesieniu do pieczywa półcukierniczego z nadzieniem, choć zamiast jagód zastosowano nadzienie cukiernicze o smaku jagodowym w składzie. Błędem było pominięcie informacji o użytych składnikach alergennych, np. soi, mączce sojowej, serwatce w proszku czy żółtek jaj w proszku, w składzie opakowanego pieczywa półcukierniczego oraz w dokumentacji towarzyszącej pieczywu półcukierniczemu wprowadzanemu do obrotu luzem.

Zaniedbania w przechowywaniu

W nielicznych przypadkach stwierdzono przeterminowane surowce i dodatki do produkcji pieczywa (w 4 piekarniach - 3,8% ogółem skontrolowanych podmiotów), w 2 na 4 piekarnie stwierdzono obecność szkodników zbożowo-mącznych, tj. rozkruszka i trojszyka, w 3 piekarniach (2,9% ogółem skontrolowanych podmiotów) w niewłaściwych warunkach temperatury przechowywano 13 partii surowców i dodatków do wypieku pieczywa i wyrobów piekarskich (np. drożdży, margaryny, czekolady, wiórek kokosowych, twarogu śmietankowego).

Konsekwencje

Wojewódzcy inspektorzy JHARS wydali 26 decyzji administracyjnych, w tym:

– 13 zakazujących składowania surowców i dodatków do wypieku wyrobów piekarniczych i ciastkarskich w nieodpowiednich warunkach;
– 2 zakazujące wprowadzania do obrotu pieczywa niewłaściwie oznakowanego,
– 2 decyzje nakazujące poddanie pieczywa zabiegom właściwego oznakowania,
– 9 decyzji wymierzających kary pieniężne, w łącznej kwocie 18 065 zł, za wprowadzenie do obrotu artykułów zafałszowanych i niewłaściwej jakości handlowej,
oraz nałożyli 37 mandatów karnych na łączną kwotę 7700 zł.

Mimo że zweryfikowanie jakości handlowej takich produktów nastręcza pewne trudności (krótki termin przydatności do spożycia, a brak deklarowania przez większość producentów jakichkolwiek parametrów fizykochemicznych), to IJHARS zapowiada, że kolejne kontroleobejmą tego rodzaju pieczywa.

 

Bieżące wydanie czasopisma

Masa makowa i marcepanowa do ciast i nie tylko. Wszystko o migdałach. Wigilijny chleb, czyli opłatek. Jak planować pracę, by zapobiec przedświątecznej gorączce.

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji