Trwają przygotowania do rozpoczęcia sezonu lodziarskiego. To czas, w którym odbywają się najważniejsze wydarzenia branżowe. Wśród nich Seminaria Lodziarskie 2015, podczas których firma Savpol po raz kolejny prezentowała najnowsze produkty z branży lodziarskiej, cukierniczej i piekarniczej wraz z nowinkami technologicznymi.
Gelato, salute, amore...
W tym sezonie Firma Savpol postanowiła postawić na zdrową żywność. Gelato, salute, amore - Lody, zdrowie, radość. Pod takim hasłem odbyły się Seminaria Lodziarskie 2015 organizowane przez firmę Savpol wraz z Fabbri 1905, Valmar Global, Miran Ice Cones, Coldelite oraz ICB Tecnologie. Tym razem ponownie odbyły się one we Wrocławiu, Gliwicach, Krakowie, a także w Rzeszowie.
O tym, że lody mogą być smaczne, a przy tym zdrowe, przekonywał doświadczony duet technologów – Szymon Wolański z Firmy Savpol oraz Raffaele Derosa z Firmy Fabbri. - Od lat słyniemy ze stosowania naturalnych barwników. Dodatkowo obecnie 90 proc. naszych wyrobów jest pozbawionych glutenu. To dobry trend, który coraz odważniej wkracza na polski rynek żywieniowy – zaznaczał Raffaele Derosa.
[img]52[/img]
Linię produktów przeznaczonych dla osób będących na diecie bezglutenowej zaprezentowała także Firma Miran Wafel. - W ubiegłym roku po raz pierwszy pokazaliśmy nasze wafle bezglutenowe. Tym razem również przygotowaliśmy coś zupełnie nowego. Duetto – czyli wafel z dodatkiem kakao – zachwalał produkt Ryszard Cała, przedstawiciel handlowy Firmy.
Seminaria Lodziarskie 2015 były również okazją do przedstawienia szerokiej gamy produktów pozbawionych składników pochodzenia zwierzęcego. - Chodzi przede wszystkim o mleko i jajka. Tym razem prezentowaliśmy m.in. lody śmietankowe wytworzone na bazie mleka sojowego oraz czekoladowe, na bazie wody. Mimo że można zauważyć pewną różnicę w smaku, spotkały się one z bardzo dobrym przyjęciem. To oferta skierowana przede wszystkim dla wegan oraz osób ze skazą białkową – podkreślał Szymon Wolański.
[img]54[/img]
[img]55[/img]
Seminaria dotyczyły jednak nie tylko lodów. Technolodzy Firmy Savpol zaprezentowali sposoby na wykorzystanie produktów Fabbri w produkcji pralin. Czekoladki z przeróżnymi nadzieniami, w tym owocowymi, zaskakiwały wyraźnymi smakami i wspaniałymi formami. Pracę nad przysmakami ułatwiała temperówka do czekolady firmy ICB Tecnologie, umożliwiająca stały dostęp do wybornej czekolady o idealnej konsystencji.
Oczywiście nie mogło zabraknąć pokazów, podczas których na żywo można było zobaczyć jak przebiega proces wyrobu lodów z wykorzystaniem najnowocześniejszych urządzeń firmy Valmar Global oraz degustacji najnowszych produktów firmy Fabbri. W tym roku prawdziwą furorę robiły lody o smaku gumy balonowej w kolorze różowym i niebieskim. - To taki smak dzieciństwa – mówił Szymon Wolański. Swoją premierę miały także lody o smaku włoskiej babki Pannetone, lody o smaku orzeszków sosnowych pinii czy Sycylijskiego Cannoli. - To lody na bazie serka owczego Ricotta z dodatkiem Cassate Siciliane, o smaku bakalii w miodzie – zachwalał Raffaele Derosa. Z dobrym przyjęciem spotkały się także lody o smaku wafla.
Nowinki technologiczne
Podczas Seminariów przedstawiono szereg urządzeń stworzonych dla osób prowadzących własne firmy lub zakłady. Wśród nich znalazła się maszyna do lodów typu soft Coldelite. Urządzenie pozwala na wytworzenie lodów o własnym, indywidualnym charakterze. - Do tej pory nie mieliśmy w swojej ofercie tego typu sprzętu. Udało nam się nawiązać kontakt z firmą Coldelite, która jest jedną z wiodących marek na światowym rynku – podkreślał Kamil Sitarz, przedstawiciel handlowy do spraw maszyn firmy Savpol. To jednak nie koniec nowości.
W tym roku po raz pierwszy prezentowano ekspresy do kawy włoskiej firmy La San Marco. - To jedna z najstarszych tego typu firm działających na rynku włoskim. Na uwagę zasługuje fakt, że jako nieliczni, samodzielnie produkują niemalże wszystkie podzespoły do swoich urządzeń. To oczywiście przekłada się na ich jakość – przekonywał Kamil Sitarz. Walory produktu doceniali sami uczestnicy Seminariów. - Czuć wyraźną różnicę w smaku i aromacie. Prawdziwie włoska kawa – przekonywał jeden z klientów.
Dużym zainteresowaniem cieszyły się także koktajle wytwarzane z użyciem granitora. To niezwykle proste w obsłudze urządzenie schładzające pozwala na przygotowanie napojów o przeróżnych smakach - nie tylko owocowych, ale również kawowych, śmietankowych czy czekoladowych. Niezwykle proste w obsłudze maszyny idealnie sprawdzają się w restauracjach, pubach oraz mobilnych punktach sprzedaży.
[img]53[/img]
Tegoroczne Seminaria Lodziarskie, jak co roku, cieszyły się dużą popularnością. Pod wrażeniem zaprezentowanych produktów byli zarówno rzemieślnicy oraz właściciele firm, którzy po raz pierwszy uczestniczyli w Seminariach, jak i ci, którzy odwiedzają je już od wielu lat. Firma Savpol pragnie serdecznie podziękować wszystkim przybyłym gościom z radością przyjmując zainteresowanie tegorocznymi nowościami oraz dobrze znanymi produktami. Organizatorzy mają również nadzieję, że wiedza wyniesiona z tegorocznych Seminariów, przełoży się na wzrost jakości produktów i zwiększy atrakcyjność usług świadczonych przez Państwa firmy i zakłady.