Fermentatory firmy Biostar to w pełni zautomatyzowane urządzenia, pozwalające na wyprowadzenie kwasów żytnich i pszennych najwyższej jakości. Gwarantują powtarzalność wypieków, smaczny produkt końcowy i zadowolenie konsumenta.
[img]3111[/img]
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.
Fermentatory firmy Biostar to w pełni zautomatyzowane urządzenia, pozwalające na wyprowadzenie kwasów żytnich i pszennych najwyższej jakości. Gwarantują powtarzalność wypieków, smaczny produkt końcowy i zadowolenie konsumenta.
[img]3111[/img]
Technologia i urządzenie zostały zarejestrowane w Urzędzie Patentowym RP (P.395972).
Zbiornik dwupłaszczowy wyposażony w układ chłodzenia.
Układ chłodzenia daje gwarancję uzyskania mleczka drożdżowego najwyższej jakości z możliwością przechowywania nawet do 48 godzin. Urządzenie dostarcza odpowiednią ilość tlenu i umożliwia całkowitą rehydratację komórek drożdży. Dzięki temu następuje szybkie namnażanie drożdży, które daje nawet 30% oszczędności.
Drożdżowniki oferujemy w pojemnościach 225, 300, 400, 650, 1400, 1600 litrów w dwóch wariantach z systemem wagowo-dozującym lub bez. System wagowo-dozujący realizowany jest w oparciu o sterownik PLC SIEMENS lub sterownik mikroprocesorowy. Urządzenie bez wag sterowane jest automatyką naszej produkcji.
Urządzenie ułatwiające prowadzenie luźnej podmłody. Taka technologia znacznie podnosi jakość wypieków. Przygotowanie podmłody odbywa się dwuetapowo, ze wstępnym ukwaszeniem środowiska.
Układ chłodzenia umożliwia przechowywanie dojrzałej podmłody nawet przez 72 godziny.
Oferujemy zbiorniki 200, 400, 600, 800, 1200, 1400, 1600, 2000 litrów. (Większe pojemności na zamówienie) Pojemność urządzenia BIO-FM-P 600 pozwala na wyprodukowanie jednorazowo 400kg (1200 kg/doba) płynnej podmłody, BIO-FM-P 1400, pozwala na wyprodukowanie 800kg (2400 kg/doba) płynnej podmłody.
Zaczątek piekarski BioStarPlus zawiera kultury bakterii mlekowych, które zostały wyselekcjonowane z naturalnych zakwasów piekarskich.
Nasz liofilizat zawiera szczepy bakterii Lactobacillus plantarum, Lactobacillus brevis, Lactobacillus sanfrancisco, które wraz z drożdżami Saccharomyces cerevisiae tworzą układ symbiotyczny. Stosując zaczątek BioStarPlus wytwarzamy taką biocenozę zakwasu, w której drobnoustroje nie stanowią dla siebie konkurencji przy wykorzystywaniu składników odżywczych obecnych w mące.
Zaczątek dostarczany jest w postaci liofilizatu (torebka “A”), podłoża (torebka “B”) i wiaderka o pojemności 20 litrów, na którym naniesiona jest skala objętości.
“W porównaniu z tradycyjną metodą prowadzenia ciasta, technika stosowania kultur starterowych jest bardzo uproszczona, dzięki czemu można w krótkim czasie uzyskać powtarzalną i stabilną jakość ciasta żytniego oraz pieczywo o wyraźnym smaku i aromacie. Dodatek wyselekcjonowanych kultur starterowych do produkcji pieczywa dostarcza wiele korzyści technologicznych, ekonomicznych i prozdrowotnych. Kultury starterowe zapewniają wysoką jakość pieczywa, przedłużają jego świeżość i opóźniają proces czerstwienia. Pieczywo produkowane z dodatkiem starterów fermentacji charakteryzuje się lepszym smakiem i zapachem, dzięki odpowiedniemu stosunkowi bakterii mlekowych i drożdży. Poza tym, produkty metabolizmu bakterii mlekowych w środowisku fermentacyjnym działają hamująco na rozwój bakterii patogennych i gnilnych, wpływając na czystość fermentacji oraz obniżają ryzyko rozwoju w pieczywie mikroflory niepożądanej, głównie pleśni. Stosowanie kultur starterowych wykazuje również działanie prozdrowotne, poprzez rozkład ewentualnych mikotoksyn pochodzących z zanieczyszczonej pleśniami mąki, redukcję kwasu fitynowego utrudniającego wchłanianie związków mineralnych oraz wspomaganie systemu immunologicznego człowieka.”
Mgr inż. A. Ostasiewicz, dr hab. A. Ceglińska, Katedra Technologii Żywności, Wydz. Nauk o Żywności, SGGW
Stosowanie zaczątku BioStarPlus gwarantuje:
Proces zaparzania uwalnia cukry proste, co w efekcie powoduje przyspieszenie fermentacji, a więc zwiększenie objętości pieczywa i poprawienie jego walorów smakowych. Zaparzacz Biostar jest nowatorskim urządzeniem wyposażonym w sekcyjny układ grzewczy z automatycznym doborem mocy grzewczej w zależności od zapełnienia zbiornika.
W celu zwiększenia korzyści wynikających z poniesionych kosztów przygotowania mleczka drożdżowego skonstruowano urządzenie umożliwiające odpowiednie napowietrzenie, gdzie poza całkowitą rehydratacją następuje przyrost biomasy drożdży i adaptacja komórek do środowiska typowego dla ciast piekarskich. Minimalnym nakładem pracy stwarzamy optymalne warunki do osiągnięcia założonego celu. Pod uwagę brane są parametry takie jak : kwasowość środowiska, obecność biostymulatorów (odpowiednie dawkowanie) i napowietrzanie. Szczególny nacisk położono na napowietrzanie (dotlenianie) środowiska. Ponad 100 lat temu Ludwik Pasteur zauważył, iż pojawienie się tlenu obniża intensywność fermentacji, a intensyfikuje przyrost biomasy drożdży.
Przy opracowywaniu technologii wykorzystano liczne badania wyjaśniające zachowanie się komórek drożdżowych w odpowiednio przygotowanym środowisku.
Proces przygotowania mleczka podzielono na następujące etapy :
Wychodząc naprzeciw problemom związanym z koniecznością rygorystycznego przestrzegania technologii przygotowania mleczka drożdżowego firma nasz skonstruowała urządzenie nazwane drożdżownikiem Jest ono gwarantem przygotowania mleczka drożdżowego o najwyższych parametrach technologicznych.
Jest to zbiornik dwupłaszczowy z pełną stabilizacją temperatury (możliwość grzania i chłodzenia lub tylko chłodzenia) i układem napowietrzania. Napowietrzanie odbywa się za pomocą pneumatyczno - mechanicznego mieszadła lub wężownicy ułożonej na dnie zbiornika. Wtłaczane powietrze lub tlen są odpowiednio przefiltrowane przez zestaw filtrów gwarantujących czystość mikrobiologiczną,
Drożdżownik z napowietrzaniem (z dotlenianiem) to urządzenie dotychczas nigdy nie zastosowane w piekarnictwie, obniżające koszty produkcji z równoczesnym podnoszeniem jakości wypieków. Dzieje się to dzięki przyrostowi biomasy i adaptacji do środowiska ciast piekarskich komórek drożdży. Potwierdzają to badania przeprowadzone w laboratorium, jak i bezpośrednio w piekarni.