Od 17 stycznia 2012 r. odbywały się warsztaty z zakresu techniki i technologii produkcji ciastek półfrancuskich, zorganizowane przy współpracy firmy Dossche Mills i wsparciu firmy Savpol. W poniedziałek odbędzie się konkurs zamykający.
Szkolenia skierowane były dla uczniów w zawodach cukiernik, piekarz, kucharz i zawodach pokrewnych. Udział w nich wzięło 23 uczniów z Zespołu Szkół nr 1 w Żorach, Zasadniczej Szkoły Zawodowej Izby Rzemieślniczej w Rybniku, Zespołu Szkół nr 5 w Rybniku, Zespołu Szkół Zawodowych w Jastrzębiu Zdroju, Zespołu Szkół nr 2 w Jastrzębiu Zdroju. Zajęcia szkoleniowe przeprowadził technolog firmy Dossche Mills - Karol Nowicki (belgijaska firma Dossche specjalizuje się m.in. w produkcji produktów młynarskich, ciast mrożonych i komponentów cukierniczych i piekarskich).
Adepci Akademii zapoznali się z nowymi surowcami oraz przećwiczyli kilka technik produkcji ciasta półfrancuskiego i formowania szerokiej gamy wyrobów tego asortymentu. Program warsztatów obejmuje ponadto zajęcia praktyczne utrwalające nabyte umiejętności oraz sprawdzenie poziomu przyswojenia nowych kwalifikacji, które będzie miało formę konkursu.
Konkurs zamykający warsztaty odbędzie się 23 stycznia 2012 r. Uczestnicy po zaliczeniu wszystkich etapów warsztatów otrzymają certyfikaty poświadczające nabycie kwalifikacji w ramach zadania zawodowego: produkcja wyrobów z ciast półfrancuskich i francuskich. Przewiduje się również nagrody rzeczowe dla uczniów, którzy osiągną najlepsze wyniki w części konkursowej. Patronat nad organizacją warsztatów objął portal branżowy DlaPiekarzy.pl, który jest również fundatorem nagród rzeczowych dla zwycięzców konkursu.
Sprawozdanie z etapu szkoleniowego warsztatów oraz fotorelacja dostępne są na stronie internetowej Małej Akademii Mistrzostwa Zawodowego: www.mamz.pl