Trochę Inna Cukiernia
internet, 00-000
woj. małopolskie
internet
Opis działalności
Kocham rośliny! I uwielbiam smaczne jedzenie. Z połączenia tych pasji powstało blisko tysiąc przepisów kulinarnych i sześć książek. Gotuję szybko i prosto, nie stosuję wyrafinowanych technik, ale najważniejsza dla mnie jest przyjemność podniebienia. I przygoda, jaką jest odkrywanie nowych smaków.
Nigdy nie twierdziłam, że słodycze są zdrowe. Daleka też jestem od stwierdzenia, że tylko źli ludzie nie lubią słodyczy. Po prostu uważam, że każdemu należy się odrobina przyjemności, a o zdrowej diecie decydują nie tylko produkty, ale przede wszystkim proporcje między nimi. Ze względu na alergię moich dzieci musiałam z kuchni wyeliminować jajka i mleko, w związku z tym niektóre moje wypieki spełniają założenia kuchni wegańskiej.
Z zawodu jestem biologiem molekularnym, doktorem biochemii. Wykładam biochemię i dietetykę, prowadzę badania naukowe, głównie na temat stabilności genetycznej komórek. Poza tym prowadzę warsztaty kulinarne i wykłady dotyczące zdrowego żywienia oraz jadalnych kwiatów.
Małgorzata Kalemba-Drożdż
Rozpoczęcie działalności
2009