autor: Mirek Trybuła, ZSZ Izby Rzemieślniczej w Rybniku
Składniki:
3 jajka
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 paczki kisielu ananasowego
3 łyżki mąki pszennej tortowej
3 łyżki oliwy
1/2 kostki masła
4 krążki ananasa z puszki
cukier puder do posypania ciasta
foremka z kominkiem
margaryna do wysmarowania formy
mąka do wysypania formy
temperatura pieczenia ok. 170°C
Wykonanie:
Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po jednym jajku i rozetrzeć do gładkiej masy. Następnie wsypać przesiany kisiel wraz z mąką pszenną i proszkiem do pieczenia. Dodać olej i pokrojone drobno 2 plastry ananasa. Wlać masę do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 30 minut. Po upieczeniu posypać obficie cukrem pudrem i ozdobić pozostałymi krążkami ananasa.